ANNONS
ANNONS

”Sveriges sämsta affär – någonsin”

nuon.jpg

Det kallades för en ”drömaffär” men har utvecklats till en mardröm.

Enligt SvD var det felaktiva och alltför optimistiska framtidsprognoser som låg bakom Vattenfalls köp av Nuon för 97 miljarder kronor. Än i dag återstår 28 miljarder kronor att betala, trots att värdet på Nuon rasar.

”Vattenfall betalar en hundralapp för något som är värt 85 kronor”, skriver tidningen.

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Rekordnotan långt ifrån betald (SvD) »

SvD:s Per Lidvall konstaterar att Vattenfall ”i blindo” håller fast vid 2008 års affärsmodell och värderingar. Konkurrenter som Eon och RWE satsar stort på förnyelse samtidigt som Vattenfall investerar mångmiljardbelopp i smutsiga europeiska kol- och gaskraftverk.

”Vattenfalls förvärv av Nuon har en rad utmärkande drag som gör att den kvalar in som den sämsta svenska storbolagsaffären någonsin”, skriver Lindvall.

LÄS ÄVEN: Här är Vattenfalls smutsiga affärer »

Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund KU-anmäler före detta näringsminister Maud Olofsson med anledning av uppgifter om Vattenfalls köp av det holländska energibolaget Nuon.

Redan innan Vattenfall skulle köpa Nuon 2009 varnade tjänstemän på Näringsdepartementet för att priset var nästan 30 miljarder kronor för högt. Trots det gav dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) klartecken till affären.

”Det är upprörande att Maud Olofsson och alliansregeringen gav klartecken för affären trots att man visste att den var mycket riskabel och antagligen inte lönsam. Ansvaret faller även på hela alliansregeringen inklusive statsminister Fredrik Reinfeldt, som rimligtvis måste ha känt till detta”, skriver Per Bolund i ett pressmeddelande.

Till Svenska Dagbladet säger Maud Olofsson att hon var tveksam men inte ansåg sig ha tillräckligt starka skäl att blåsa av köpet:

”Hade jag sagt nej då hade jag behövt byta ut hela styrelsen”, säger Olofsson.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS