ANNONS

Regeringens u-sväng: Nu sänks skatterna

Regeringen, med statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S), sänker skattetrycket för första gången under mandatperioden. (Foto: TT)

För första gången under mandatperioden sjunker skattetrycket.

ANNONS
ANNONS

Det rapporterar Dagens Industri på tisdagen och konstaterar, med hänvisning till siffror från finansdepartementet, att regeringen hittills höjt skatterna med drygt 40 miljarder netto sedan man kom till makten.

Men nu sänks alltså skattetrycket för första gången, enligt tidningen. I höstbudgeten som läggs fram på onsdag uppges skattesänkningar på 9 miljarder kronor presenteras samtidigt som man höjer skatterna på annan front. Sammanlagt landar man på 3 miljarder kronor mindre i skatter netto.

Skattehöjningarna består framför allt av den höjda resolutionsavgiften för bankerna samt flygskatten medan sänkningarna bland annat utgörs av sänkt skatt för pensionärer och sänkt arbetsgivaravgift för den första anställda.

Men Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, är inte nöjd och kallar det för ett omvänt jobbskatteavdrag.

”Nästan ingenting handlar ju om att sänka skatten på arbete, det är snarare ett jobbskatteavdrag för dem som inte jobbar”, säger hon.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är av en annan åsikt och välkomnar den ”fantastiska” fördelningsprofilen som sänker gapet mellan de som ”har det bra och dåligt ställt i Sverige”, menar han.

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS