ANNONS
ANNONS

Okunskap gör många svenskar lättlurade

Många svenskar har uppenbara brister i grundläggande, matematiska kunskaper - de gör dem lättlurade, enligt Finansinspektionen. (Foto: TT)

Vet inte vad ränta är och uppvisar stora brister i grundläggande matematik, enligt en rapport från Finansinspektionen.

Få svenskar har koll på grundläggande begrepp och ekonomiska termer, det rör sig om avgörande saker när beslut ska fattas vid sparande eller bostadsköp, enligt Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI.

”Man har svårt att förstå inflation. Man har svårt att förstå ränta. Man har svårt att förstå vad som skiljer en aktie från en aktiefond. Det är ju grundläggande saker som man behöver kunna för att fatta beslut som konsument på finansmarknaden”, säger hon i SvD:s Ekonomistudion.

ANNONS
ANNONS

I det fiktiva test som myndigheten gjort på svenskar handlar frågan om hur stor kaka var och en får om en lottovinst på 2 miljoner kronor delas på fem personer. Endast var tredje svensk svarar rätt: 400.000 kronor.

”Särskilt yngre, låginkomsttagare och de som bor i hyresrätt har svårigheter att förstå begreppen, visar Finansinspektionens rapport. Och det här får allvarliga konsekvenser för konsumenterna”, enligt Malin Omberg, skriver SvD.

Dagens PS berättade nyligen att långtifrån alla svenskar vet vad amorteringskravet innebär. Läs mer om det här.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS