ANNONS
ANNONS

Lars G Josefsson: Det var en dålig affär

Lars-G-Josefsson.jpg

Josefsson som var operativt ansvarig för köpet säger att han inte fick några varningssignaler om att affären var alldeles för dyr. Det fanns avvikande röster, men ”inget som var av den karaktären att det nådde” honom.

LÄS ÄVEN: ”Finansiell ehec”: 1,5 Mdr mystisk borta »

Att affären i efterskott visat sig vara dålig, är inget han sticker under stol med. Men det var ingen då som kunde ana att konjunkturen skulle dyka så häftigt och ändra förutsättningarna för affären, menar han. Även andra stora energibolag gjorde liknande för dyra köp, enligt Josefsson.

ANNONS
ANNONS

– Det fanns inte med i bedömningarna när man gjorde kalkylerna, så sett i det ljuset ser det i dag ut som en dålig affär, säger han.

LÄS ÄVEN: ”Sveriges sämsta affär – någonsin” »

Men i framtiden kan investeringen visa sig i en bättre dager igen, eftersom energimarknaderna är långsiktiga enligt Josefsson. Men att Vattenfall då skulle ha varit mer intresserat av tillväxt än lönsamhet tillbakavisar han.

Han säger att det fanns en bred politisk enighet om att Vattenfall skulle växa i Europa och han tycker nu att den politiska debatten långt senare blivit förvånansvärt hetsig.

– Om man tittar på hela den internationella expansionen som vi gjorde på ett brett politiskt uppdrag, så har den varit oerhört värdefull för staten och skattebetalarna, säger han.

Det anser han, även om en del affärer blivit närmast ett fiasko.

– Ser du till helheten har det varit extremt bra, säger han.

ANALYS: ”Nuonkris träffar Reinfeldt i magen” (Göran Eriksson, SvD) »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS