ANNONS
ANNONS

Känd förvaltare: Så blir du miljonär i sömnen

money2.jpg

Med anledning av premiären av filmen ”Wall Street 2: Money never sleeps” publicerar Per H Börjesson i dag en debattartikel i Dagens Industri.

Han är mycket kritisk till att huvupersonen Gordon Gekko, spelad av Michael Douglas, blivit något av en husgud i finansbranschen. Kultfilmen ”Wall Street” kom 1987 och innehåller klassiska repliker som ”greed is good” och ”if you need a friend, get a dog”. 

”Det finns många som till och med anser att filmen har hjälpt till att skapa den kultur med starkt risktagande, aggressivitet och kortsiktighget, som ligger bakom den senaste finanskrisen”, skriver Börjesson i DI.

ANNONS
ANNONS

Spiltans vd menar att det krävs helt andra värderingar om man vill bygga långsiktigt framgångsrika bolag. Hans egen förebild är Warren Buffett, grundare av investmentbolaget Berkshire Hathaway och en av världens tre rikaste personer enligt Forbes.

”Kunderna måste sluta ge sitt kapital till Gekkokopiorna i finansbranschen och istället förvalta sina pengar själva. Att köpa och behålla bra bolag är enkelt och har låga kostnader”, menar Per H Börjesson och sågar systemet där banker och fondbolag tar ”2 procent i fast avgift och 20 procent av vinsten”.

En sådan avgiftsstruktur föder en kultur med högt risktagande, menar Börjesson, då det bara äår kunden som förlorar om det skulle gå snett. Han är kritisk till att Sverige som ett av få västländer fortfarande har samma skatt på reavinster oavsett om du behållit aktien 30 sekunder eller 30 år.

I alla fall tio av Sveriges 111 miljardärer har enligt Per H Börjesson skapat sina förmögenheter genom att förvalta andras pengar.

Att som sparare själv köpa och behålla långsiktigt framgångsrika företag medför i stället en ränta-på-ränta-effekt som enligt Spiltans vd gör dig till miljonär ”även när du själv sover”. Det är avkastningen på den tidigare avkastningen som ger den stora värdeökningen, menar han.

”Gekko hamnade i fängelse. Buffett blev rikast i världen”, skriver Per H Börjesson i Dagens Industri.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS