ANNONS

Jättarnas dolda fonder: ”Bara dyra och dåliga”

Länsförsäkringar och Skandia har ett dolt utbud fonder som presterar dåligt och tar ut höga avgifter, skriver Svenska Dagbladet. (Foto: TT / Montage)

Svenska Dagbladet skriver på måndagen om försäkringsjättarna Länsförsäkringars och Skandias så kallade distributörsfonder. Fonderna ligger dolda för jättarnas direktkunder men erbjuds till externa sparare via rådgivare och förmedlare. Och en röd tråd, skriver SvD, är både höga avgifter och dålig avkastning.

ANNONS
ANNONS

Eller som SvD:s Frida Bratt uttrycker det:

”Ett helt torg med bara dyra och dåliga fonder som försäkringsbolagen gömmer undan /…/ Fonderna tycks bara finnas med ett syfte, att ta ut avgifter.”

Avgifterna för dessa fonder, som kan ligga på höga 2,5 procent, fördelas mellan fondbolaget, färsäkringsförmedlaren och distributören. Flera av fonderna i det dolda utbudet har fått kritik för aggressiv marknadsföring och SvD belyser ett växande problem om intressekonflikter bland rådgivarna som riskerar att rekommendera fonder som har högst avgifter, snarare än högst avkastning.

Men på Länsförsäkringar och Skandia förklarar man upplägget med att fonderna är ett sätt att ”utöka utbudet” för kunder. Dock alltså inte sina egna, påpekar SvD.

”Vi är transparenta när det gäller våra försäkringsavgifter och fonderna, till exempel fondavgifter, som erbjuds på Länsförsäkringars plattform. Ersättning mellan förmedlare och externa fondbolag har vi ingen insyn kring”, uppger Lena Bivner vid Länsförsäkringar, till tidningen.

MISSA INTE: Expert: Dumpa dina Sverigefonder [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Utskällda fondtoppar lever i lyx [DagensPS.se] >

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS