ANNONS
ANNONS

Hit går dina skattekronor – kolla själv med ny sajt

27-årige statsvetaren Filip Hadenius är för närvarande tjänstledig från jobbet som juniorkonsult på pr-byrån Prime. Han berättar för Dagens Industri att han fick idén till sajten Skattekollen.se när han studerade i Uppsala.

En vän som hade sommarjobbat blev besviken över sitt lönebesked och undrade vart alla hans pengar egentligen tog vägen.

”Vi märkte ganska snart att informationen inte alls var särskilt lättillgänglig”, säger Filip Hadenius, som inte är knuten till något politiskt parti, till tidningen

ANNONS
ANNONS

Vännen hänvisades till diverse svårbegripliga kommunbudgetar. Idén ledde till ett statsvetenskapligt examensarbete och sedermera Skattekollen.se. På den nya sajten, som än så länge är i teststadiet, skriver du in var du bor och hur mycket du tjänar och får därefter upp en lista på exakt vart varje krona går.

”Intresset är stort för hur kommuner spenderar sina pengar. När jag undersökte kommunbudgetarna blev jag förvånad över exempelvis hur lite pengar som går till administration och hur mycket som satsas på den kommunala arbetsmarknaden och skolor”, säger Filip Hadenius.

Skattekollen.se beskrivs som Sveriges första tjänst där invånare kan få en uppfattning av hur många kronor av sitt skattebidrag som går till vad. Diskussioner förs enligt Hadenius om att alla kommuner ska erbjuda tjänsten till sina invånare.

”Det råder helt klart brist på information om det, helt i onödan”, säger Filip Hadenius till DI.

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS