ANNONS
ANNONS

Här är det kvinnorna som styr

Amanda.jpg

I dag, tisdag 8 mars, är det Internationella kvinnodagen och på måndagen presenterade institutet Allbright sin årliga rapport. Den visar att utvecklingen med jämställda ledningsrupper i börsbolagen visserligen går framåt men att det fortfarande dröjer 24 år – till 2040 – innan det är jämnt fördelat mellan könen i börstoppen.

Det förutsätter också att de svenska börsbolagen fortsätter rekrytera kvinnor på ledande positioner i samma tempo som under det gångna året, skriver Dagens Industri.

Bäst på jämställdhet är fastighetsbranschen, framgår det, med 33 procent kvinnor i ledningsgrupperna och 35 procent i styrelserna, vilket enligt Di är en ökning med 6 procentenheter vardera sedan i fjol.

ANNONS
ANNONS

Även finansbranschen har, skriver tidningen, blivit bättre på jämställdhet och ökat andelen kvinnor i styrelserna med 4 procentenheter till 27 procent kvinnor i bolagens styrelser.

Amanda Lundeteg, vd för Allbright, är dock inte nöjd utan menar att det fortfarande är låga siffror mot bakgrund av att fler kvinnor än män är nyexaminerade ekonomer sedan länge.

Och Lena Apler , grundare och styrelseordförande för Collector Bank, säger till Dagens Industri att hon vill se en snabbare utveckling av fler kvinnor på ledande befattningar.

”Jag tror att man måste ta varje tillfälle att påskynda förändringen”, säger hon och konstaterar att de ”flesta branscher är väldigt konservativa och traditionella”.

Här är bolagen som är bäst på jämställdhet, enligt Di:
Dedicare, Odd Molly och Heba.

Och sämst:
Africa Oil, Alltele och Bergs Timber.

Missa ingenting – få dina nyheter via Facebook!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS