ANNONS
ANNONS

Halva befolkningen orolig över ekonomin

I artikeln får du tips på hur du överlever privatekonomiskt 2019. (Foto: TT)

Experttips om hur du bör agera. ”Sprid riskerna”, är ett råd. ”Ha en buffert”, är ett annat tips.

Metro konstaterar med hänvisning till en YouGov-undersökning att över hälften av svenskarna oroar sig över ekonomin i år.

Experter som tidningen talat med är inte lika bekymrade men menar att det ändå kan vara läge att ta höjd för sämre tider.

ANNONS
ANNONS

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, rekommenderar hushållen att ”sprida sina risker” och ”inte lägga alla ägg i samma korg”.

Robert Boije, chefsekonom SBAB, har två budskap till bostadsägare, beroende på hur privatekonomin ser ut:

”Har man goda marginaler i sin ekonomi, kan man ligga på rörlig ränta. Men har man väldigt små marginaler med stora lån kan det vara läge att se över och eventuellt binda sina lån. För nya bostadsköpare kan det vara bra att ha lite marginaler och i det här osäkra läget kanske välja ett billigare boende och inte maxa sin investering”, säger han i artikeln.

Annika Winsth, chefsekonom Nordea, anser att man bör vara observant på en svagare konjunktur.

”Till exempel finns det en risk att arbetsmarknaden utvecklas sämre framöver och det kan komma att påverka hushåll. Att ha en buffert är alltid viktigare i sämre tider och att inte jaga den sista avkastningskronan kan också vara klokt. Ibland får man bara inse att det är gott nog att behålla pengarna”, säger hon till Metro.

Läs mer vad experterna tror om räntan och hur Riksbanken förväntas agera framöver.

När banker och andra sparinstitut inte kan erbjuda någon ränta att tala om så vill vi erbjuda ett bra alternativ. Hos oss får du hög ränta från första kronan. Upp till 10%.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS