ANNONS

Polisen: ”Bedragarna agerar blixtsnabbt”

Kortbedrägerierna ökar alarmerande, särskilt i näthandeln, enligt polisen. (Foto: TT)

Kortkaparna har blivit mer sofistikerade och antalet anmälningar bara ökar.

ANNONS
ANNONS

Säskilt stor bedöms risken vara att handla på nätet med ditt Visakort eller Mastercard, enligt GT/Expressen, som uppger att datorbedrägerierna i Sverige ökade med 39 procent i fjol jämfört med 2015.

”Och det som ökar allra mest är kapningen av kontokort via näthandel. Det gäller att veta vad man gör om man handlar på nätet”, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid den nationella bedrägeriroteln, till tidningen.

Enligt artikeln polisanmälde 77.000 personer förra året att de fått sina kontouppgifter stulna, men polisen menar att mörkertalet är stort.

Bedragarna kan agera via mejl, ringa sina offer och utge sig för att vara från exempelvis Microsoft. Även så kallad skimning av kort är vanligt.

Men den största ökningen av bedrägerier sker via näthandel, skriver GT/Expressen – CNP-brott som polisen rubricerar det – och det rör sig då om personer som fått sina kontokortsuppgifter kapade.

”Oftast handlar det om man handlat på utländska nätsajter, men också en del svenska som inte har tillräcklig säkerhet för kunden”, säger Jan Olsson vid nationella bedrägeriroteln och förklarar i artikeln att bedragarna säljer kortuppgifterna vidare till darknet för några tusenlappar.

När det hela upptäcks och kortet spärras är kontot som regel tömt, konstaterar han och uppger att ”bedragarna agerar blixtsnabbt”.

Enligt polisen, som referas av GT/Expressen, är det bästa sättet att skydda sig mot bedrägerier att först kolla upp om företaget där du tänker näthandla är seriöst.

Större banker kan även erbjuda skydd – du kan spärra dig från internetköp och utlandsköp under perioder som du bestämmer själv.

Kom också ihåg att inga myndigheter eller seriösa företag ber om dina kortuppgifter via mejl – dessutom kan det vara klokt att bara ha en begränsad summa pengar på kontot som du använder vid näthandel.

MISSA INTE: Stor ökning av kortbedrägerier [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Varning för nytt bankkort: Kan kopieras trådlöst [DagensPS.se] >

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS