ANNONS
ANNONS

Prisras hotar – tipset är: Sälj bostaden!

rasis.jpg

”Den som har möjlihet bör överväga att sälja nu. Det blir inte så mycket högre priser än så här”, säger Bengt Hansson, analytiker på Statens bostadskreditnämnd, till DI.

Han är i och för sig, framgår det, känd som en dysterkvist och har, skriver tidningen, sagt att svenska bostäder är övervärderade med runt 20 procent. Och instabiliteten och osäkerheten som nu präglar världsekonomin kan enligt Bengt Hansson skynda på en utveckling med fallande bostadspriser.

Det kan bli ett ”snabbare förlopp” än vad som är normalt, menar han.

ANNONS
ANNONS

Han får visst stöd av Peter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, som även han konstaterar i Dagens Industri att osäkerheten är större nu än för en månad sedan, och att det är fler variabler – även inhemska – som är osäkra.

I juni backade priserna på bostadsrätter med 4 procent. Men Peter Pütsep tror trots det inte på något stort prisfall i första skedet.

Däremot i nästa fas ”kan vi däremot få en nedgång”, förklarar Pütsep i DI.

Både han och Bengt Hansson anser att det är för tidigt att säga hur det ser ut i höst på grund av osäkerheten. Därför är Bengt Hanssons tips också att vänta med försäljningen ett halvår – om det utrymmet finns – för att bilda sig ”en klarare uppfattning om hur priserna utvecklas”.

Fortsatt prispress är dock att vänta då Riksbanken aviserat nya räntehöjningar.

I mitten av oktober släpper Mäklarstatistik siffrorna över hur priserna på bostäder utvecklats i september. Peter Pütsep tror att det då går att ”avläsa vart det här är på väg”, säger han till DI.
 

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS