ANNONS
ANNONS

Köpte slott för 125 Mkr – hittade bordell på tomten

Venngarns_slott_2006.jpg

Om du tycker dig känna igen namnet Olle Larsson så är det förmodligen från alla spaltkilometer som skrivits i både affärs- och kvällspress om fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovics spektakulära köp av en kyrka på Östermalm i Stockholm.

Larssons byggfirma Sisyfos Fastighetsförädling –  specialister på att förädla byggnader som har tappat sin funktion – har anlitats för att omvandla den slitna gamla fastigheten till en lyxbostad.

”Jag får inte lämna ut några kommentarer på det projektet. Så tråkig är jag”, säger Olle Larsson i en intervju med Veckans Affärer från tidigare i sommar.

ANNONS
ANNONS

Men i intervjun med DI Weekend är den nyblivne slottsherren Larrson desto mer frispråkig.

Sensationella fynd
Den framgångsrike entreprenören Olle Larsson, som hyllas av lokalpolitiker och grannar för sin upprustning av slottet, berättar om alla sensationella fynd han gjort i sitt nya hem. Eller vad sägs om 128 stulna bilar, ett förslutet lönnrum på 5 kvadratmeter och ett hemligt katolskt bönerum från 1600-talet (då det var förenligt med dödsstraff att avvika från den protestantiska tron).

Som om detta inte var nog.

Skyddat från insyn bakom ett högt och rangligt timmerstaket hittade Olle Larsson en bordell – fullt inredd med bar, utdragbar strippramp, bastu och jacuzzi. 

Kanske inte riktigt vad man väntar sig när man köper slott i 125-miljonerkronorsklassen…

Men så var förre ägaren heller ingen duvunge. Olle Larsson köpte slottet av tysken Randolf Schunzel, som i TV3:s ”Sanningen och konsekvens” utsågs till en av Sveriges värsta hyresvärdar. Denne hade enligt Larsson anlitat ryska maffian för att driva in skulder och ett antal ljusskygga typer använde slottet som ”herrklubb” och bas för sin verksamhet.

”Herrklubb” betyder i detta sammanhang bordell. I samband med köpet av Wenngarns slott brann fyra byggnader från 1700-talet – enligt Olle Larsson en ”present” från ryska maffian.

”Direkt efteråt var jag lite skakis men så är det när man har att göra med sådana människor. Man kan inte visa att man är rädd”, säger entreprenören till DI Weekend. 

Stora planer
Olle Larsson, som med tanke på ovanstående ses som ”en skänk från ovan” av hela bygden, fick rekordsnabbt igenom en ny detaljplan för området (ett krav för köpet). Fastigheten är på 35 hektar och består av parker och över 70 byggnader, om totalt 26.000 kvm från olika tidsepoker.

”Vår vision är ett öppet samhälle förankrat i historien med slottet som hjärta och mötesplats för boende, företag och besökare. Att få vara med om att ge nytt liv till ett byggnadsminne och en miljö av det här slaget och låta fler ta del av den kulturskatt som finns där är ett drömprojekt”, säger Olle Larsson.

Med hjälp av 500 personer och 60 miljoner kronor har Sisyfos nu totalrenoverat hela området. Larsson berättar i intervjun att han ser Wenngarn som en oslipad diamant – en kommersiell pärla som enligt honom egentligen är borde vara värt 500 miljoner kronor.

Redan vid invigningen 1 juni drogs verksamheten igång för fullt med ”Wenngarnssommar” – ett 90 dagar långt evenemang med bland annat fotbollskvällar, veteranbilsträff, barnfestival, utomhusbio och danskvällar.

På den gigantiska tomten i Odensala byggs villor som ska säljas för 2-6 miljoner kronor. Det finns hotell, restaurang, gym, konferensutrymmen samt ett eget mikrobryggeri. Själva huvudbyggnden, slottet, blir en gemensam resurs – ett slags modernt ”folkets hus” helt öppet för alla.    

Han berättar i DI Weekend att han blev ”helt chockad” första gången han kom till Wenngarn. 

”Det är en sådan vacker plats och ligger så kommersiellt. Hur kan det bara stå och förfalla?”

Tack vare Olle Larsson är det nu slut med det.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS