ANNONS

”Spaniens kris hotar att bli global”

christine-lagarde.jpg

Oron för att eurokrisen ska sprida sig har fått en rad länder att lätta på lädret. Förutom 200 miljarder dollar från euroländerna själva har IMF lovats pengar från bland annat Japan, Sverige och Norge. Kina överväger att bidra medan USA tackat nej.

ANNONS
ANNONS

Ett syfte med att skjuta till pengar till lånegarantin är enligt Johan Schück att länderna får lättare att behålla sin starka postition inom IMF.

”Maktpolitiskt får då Kina, som gärna har ett större inflytande, också skäl att medverka”, skriver han i Dagens Nyheter.

Samtidigt är det oklart hur pass illa det egentligen är ställt med Spanien, som hittills haft stor hjälp av Europeiska centralbankens treåriga lån till bankerna från slutet av 2011. Men problemen hopar sig och delar av det spanska banksystemet är som DN-skribenten påpekar ”illa ute”.

Enligt Johan Schück blir det allt mer troligt att Spanien kommer att tvingas söka extern hjälp senare i år. Eftersom det i så fall handlar om helt andra summor än för Grekland, Irland och Portugal, måste hjälpen komma från IMF.

”En akut kris i Spanien kan annars få globala följder av en omfattning som inte går att överblicka”, skriver Schück.   

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, prylar, resor, it, media, reklam, karriär och börs. Klicka här för mer information!

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS