ANNONS

Robothandeln – snart i en dator nära dig

Skarmavbild-2012-02-22-kl.-12.56.23.png

Sedan i höstas har debatten varit het kring den så kallade robothandeln på börsen där kritiker menar att den bidrar till mer turbulens och volatilitet. Det fick Finansinspektionen, FI, att utreda företeelsen.

ANNONS
ANNONS

Så, har högfrekvenshandeln bidragit till en mer stökig börs? Nej, men den bör regleras, anser FI.

”Den direkta påverkan är antagligen förhållandevis begränsad. Jag får lite lätt ont i magen när jag ser rubriker om datorhandel – vi har haft datorhandel i 40 år”, säger Niklas Johansson, utredare på Finansinspektionen, till Computer Sweden.

Niklas Johansson ser inga risker med tekniken i sig utan menar att den är en naturlig utveckling i branschen. Men att datorhandeln kan komma att slå ut andra aktörer på marknaden är inget han hymlar med. Så kallade day traders har och kommer att få det svårt att stå sig i konkurrensen, menar han.

FI-utredaren är även övertygad om att robothandeln kommer att växa och snart nå en mycket större publik. Efterfrågan på blixtsnabba affärer ökar och priserna för den programvara som används faller snabbt, konstaterar Niklas Johansson.

”Inom en inte alltför lång framtid är den här programvaran tillgänglig för alla, och det i princip gratis”, säger han till Computer Sweden.

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS