ANNONS

Gyllenhammar förlorade allt – jobbade gratis i tre år

peter-gyllenhammar-21.jpg

I boken ”Hur tolv privata investerare blivit rika på aktier” (Lind & Co) porträtterar den oberoende investeraren Guy Thomas tolv personer som alla skapat sig en betydande förmögenhet på aktiemarknaden.

ANNONS
ANNONS

Gemensamt för samtliga är att de en gång haft en vanlig anställning men vid något tillfälle bestämt sig för att på heltid ägna sig åt privata investeringar.

Den före detta börsanalytikern och företagsfinansiären Peter Gyllenhammar , 59, och den brittiske parlamentsledamoten John Lee, 71, är de enda som framträder med sitt efternamn, medan övriga vill vara anonyma och går under sina respektive förnamn.

Hoppade av Handels
Gyllenhammar, som är avlägsen släkting till Pehr G Gyllenhammar, hoppade som 20-åring av Handelshögskolan och startade bolag inom förmögenhetsförvaltning. Senare fick han jobb som börsanalytiker och företagsfinansiär. Men när han fyllde 43 hände det något. Peter sade upp sig från sitt heltidsarbete och började på allvar handla med aktier som privatinvesterare.

”Jag har aldrig tyckt att investeringar är ett arbete. Det är mer som att spela tio poker- eller schackpartier samtidigt”, säger Gyllenhammar i boken.

Gyllenhammar har hela tiden haft stöd via lån och kreditgarantier. Och det har inte alltid gått som på räls.

Skyldig 1,6 miljoner – fick jobba gratis
Redan som 23-åring, år 1976, var han efter en misslyckad investering i Fagersta-aktier plötsligt skyldig Hägglöfs fondkommissionärsfirma ca 1,6 miljoner kronor – en betydande summa på den tiden.

Han erbjöd sig att betala av skulden genom att jobba gratis som börsanalytiker. Under de närmaste tre åren betalade han av sin skuld genom stenhårt arbete. Hans rykte var något skamfilat men självförtroendet på topp.

Och comebacken blev ”enastående”, som författaren Guy Thomas noterar.

När de tre åren hade gått revs pantbrevet sönder och Peter Gyllenhammar fick en aktiepost i firman på 5 procent.

Efter ytterligare tre år avyttrade Peter sina intressen i Hägglöfs – som nu var värda 4,5 miljoner kronor – och startade Proventus tillsammans med Robert Weil. Året var 1983 och redan 1984 lämnade den unge finansmannen bolaget för att i stället grunda Guyllenhammar & Partners. Han beskriver det som ”ett svenskt Goldman Sachs” som ägnade sig åt företagsfinansiering och börsaffärer som en investeringsbank.

Nästa krasch: Skyldig 10 miljoner
Som 38-åring kraschade karriären på nytt och som 38-åring blev han sittande med en personlig skuld på 10 miljoner kronor.

”För första gången fick jag reda på vilka som var mina vänner. Vissa personer hörde aldrig av sig, medan andra gjorde det oftare. För det andra var det inte hela världen att inte behöva gå till kontoret varje dag och för det tredje lyser solen även på den fattige”, berättar Peter i boken.

”Jag hade gjort vissa felbedömningar av främmande kapital i förhållande till eget, men jag var fortfarande säker på min förmåga som analytiker”, fortsätter han. 

År 1996 satsade han en halv miljon kronor i en samling lågt värderade (brittiska) bolag och redan i början av 2000-talet hade han fått portföljen att växa till tiotals miljoner kronor.

I dag är han baserad i Sverige med ett litet kontor i Stockholm. Under honom finns portföljförvaltaren Martin Hansson och Jan Holmström, som sitter i styrelsen för flera av de bolag som Gyllenhammar investerat i.

”Köp frimärksaktier”
I boken tipsar Peter om att man som investerare bör hålla utkik efter företag som av ett eller annat skäl hamnat i svårigheter – frimärksaktier till ”underkurs i förhållande till substansvärdet. Därefter handlar det om att omstrukturera och försöka skapa värden.

”Det där brukar leda till operativt riskabla situationer och vissa investeringar går åt pipan, men i det stora hela är risk/vinst-förhållandet attraktivt”, säger finansmannen.

I dag har han dock börjat inrikta sig på att bevara förmögenheten. Men allt är inte noggrant planerat.

”Det handlar till viss del om nyfikenhet och om att skjuta från höften. Jag gillar att engagera mig i affärsområden som är nya för mig. Jag är som lyckligast när jag hittar en ny bransch att utforska”, säger Gyllenhammar i boken.

PS. Guy Thomas har varit oberoende investerare på heltid sedan 1999. Tidigare var han verksam som försäkringsstatistiker och universitetsföreläsare. Thomas har också publicerat ett antal vetenskapliga ekonomiartiklar.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS