ANNONS

”Det här är ingen skönhetstävling”

Ian-Lundin2.jpg

Flera stora ägare, däribland Folksam, kräver en oberoende extern granskning av bolagets verksamhet i Sudan och Etiopien, uppger Ekot.

ANNONS
ANNONS

”Vad vi skulle vilja se nu är att man tar tag i den här frågan och går till botten med de grova anklagelser som kommit under flera år”, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam och initiativtagare till kravet, enligt Sveriges Radio.

Bolaget kritiseras för sina affärer i diktaturstater och har varit föremål för en omfattande granskning i svenska medier. Men bolaget tillbakavisar anklagelser om människorättsbrott.

”Företagande är ingen ”beauty contest” men nu har processen börjat för att rentvå oss”, säger Ian Lundin, sytrlseordförande i Lundin Petroleum, till Dagens Nyheter. .

”Det är bra med en debatt men ingenting i anklagelserna mot oss stämmer, inte ens organisationen Ecos rapport om händelser kopplade till vår verksamhet i Sudan stämmer”, fortsätter han.

Samtidigt blir de kritiska rösterna allt fler.

”Bröderna Lundin saknar insikt om att oljeutvinning är problematisk”, skriver DN:s Pia Gripenberg i en kommentar.

”Ett bolag som har så stora problem som Lundin Petroleum borde rimligtvis självt låta en oberoende person granska vad som är sant och inte, för att få rent på bordet. Dessutom borde Ian Lundin ha betydligt bättre koll på affärerna än han verkar ha”, fortsätter hon.

Lundins kommunikationschef uppger att bolaget lyssnat på förslagen, men att inga beslut om någon granskning tagits.

Andra stora aktieägare i Lundin Petroleum Swedbank, Nordea och de statliga pensionsfonderna.

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS