ANNONS

De tjänar mest på en stark svensk krona

sx8fccab.jpg

Småföretagare är en grupp som oftast gynnas av en stark svensk valuta. Många har exempelvis tunga importkostnader som blir billigare när kronan blir starkare, skriver Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Men även för större aktörer är den starka kronan en fördel.

Mediekoncernen MTG köper exempelvis in programrättigheter i dollar och också SAS har stora dollarkostnader. Enligt Di är en förstärkning av kronan på en 1 procent värt dryga 100 miljoner kronor för flygbolaget. Eftersom SAS har 73 procent av kostnaderna valutasäkrade sker det dock en fördröjning av effekterna, skriver tidningen.

En annan klar vinnare är svenska turister som får mer för pengarna i många länder. Förutom de stora den amerikanska dollarn, euron och det brittiska pundet är kronan stark mot exempelvis det egyptiska punder och den tunisiska liran.

Riksbanken spår att kronan håller sig på dagens nivåer i flera år framöver. Swedbank tror i stället att kronan förstärks mot euron under kommande kvartal men att en amerikansk dollar kostar runt 7 kronor om ett år jämfört med nuvarande 6 kronor, skriver Dagens Industri.

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS