ANNONS

Börsen fortsatt gubbtät: ”Detta är en skandal”

Skarmavbild-2012-04-17-kl.-07.04.52.png

I år finns 353 kvinnor med i börsbolagens styrelser. Det är precis lika många som för ett år sedan och kan jämföras med de 1.129 män som har en plats i styrelsen. Det innebär att kvinnorna utgör 23,8 procent av de sammanlagda styrelsemedlemmarna på Stockholmsbörsen, konstaterar Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

”Det här duger inte. Det är orimliga siffror. Man kan inte utestänga halva befolkningen när man plockar sin kompetens”, säger näringsminister Annie Lööf (C) till tidningen.

Hon får medhåll från Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, som kallar det för ”en skandal”. Hon var enligt Di med i arbetet med att hitta en kvinnlig styrelseledamot för Swedbank där Ulrika Strömberg till sist valdes in.

På tredje AP-fonden är tongången den samma. Fondens ägaransvarige, Peter Lundkvist, menar att hotet om att införa kvoteringsregler har minskat den senaste tiden, vilket resulterat i en cementering i utvecklingen. Kritik som Annie Lööf dock slår ifrån sig.

”Ägarna måste ta sitt ansvar. Som ägare till de statliga bolagen ar vi haft en strategi att få in en bred kunskap och mångfald och där har vi 40 procent kvinnliga ledamöter”, konstaterar hon.

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, prylar, resor, it, media, reklam, karriär och börs. Klicka här för mer information!

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS