POLITISKT OPÅLITLIG
Textstorlek

Borgerligheten tappar greppet inför 2014

Läs även:Politik, Jan Kallberg
Statsminister Fredrik Reinfeldt begår det strategiska misstaget att utplåna sina allierade småpartier. Ett eller flera av dem åker ur riksdagen i nästa val.

Jan Kallberg Så här ser jag möjligheter och hot inför 2014.

M
Reinfeldt har gjort det Bohman aldrig skulle ha gjort – han har jagat bort sina egna kärnväljare. Antagligen har Reinfeldt även skapat den moderata soffliggaren eftersom borgare nu känner att de saknas betydelse att rösta på moderaterna eftersom man får någon mittparti-miljöpartivälling tillbaka.

Moderaterna saknar charm. Det Moderaterna vunnit på är en urusel motståndare – det kan förändras snabbare än Moderaterna. Reinfeldt har garanterat att borgerligheten står utanför regeringsmakten ett par valperioder. Det är rent matematiskt. Efter att ha krossat allianspartierna måste Moderaterna ta runt 40 %. Det kommer aldrig att inträffa.

Ingen har sagt det rent ut men det är fakta på marken. Invandringen kommer att driva politiken åt vänster, särskilt de grupper som lever på offentliga medel, och med den snabba naturaliseringsprocessen i Sverige för medborgarskap, så kommer 2000-talets massinvandring att redan 2014 ha ett direkt inflytande med de avgörande 2 – 3 % på topp.

Moderaterna kan även drabbas av manfall om FP eller KD manövrerar in bland deras kärnväljare men de tror jag inte de har stake att göra. Moderaterna går samma väg som Svenska Kyrkan – man tror att daglig pragmatik är bättre än ideologi. I längden blir det visionslöst, man tappar den trogna basen och man förlorar inflytande.

C
Riskerar att åka ur riksdagen på sikt, antagligen i valet efter 2014, eftersom man inte har klarat förnyelsen. Man försökte vara ett småföretagarparti men tordes inte löpa linan ut. Har precis som FP och KD marginaliserats i riksdagen av M och kommer att så förbli.

KD
Kristdemokraterna är dödsdömt 2014. De kommer att åka ur. De borde fråga sig ”Vad skulle Lewi Petrus göra?” Och hoppa av alliansen för att bli fristående under restrerande delen av valperioden. Men de saknar kurage. Ett avhopp från alliansen, men fortsätter ge regeringen stöd i riksdagen, skulle ge 7 – 8 % rätt omgående. Nu är man ingen spelare. KD kunde attrahera Moderaternas kärnväljare men törs inte.

FP
Folkpartiet utblick för 2014 är skaplig, inte för man gör något utan för att andra partier sönderfaller och om de ser ut att KD försvinner 2014 kommer borgerliga kristdemokrater att kasta sin röst på FP i många stycken. Folkpartiets största hot är avsaknad av karisma och att man har en plan för Sverige. Björklund kommunicerar ingen vision.

SAP
Socialdemokraterna står inför det största hotet sedan kommunisterna bröt sig ur 1917. Det är dags att göra samma sak igen. Vänsterfalangen och sekterismen kommer att kosta SAP inflytande om man inte begränsar det. Juholt är en temporär lösning men han kan vara temporär fram till åren före valet 2018. Valet 2014 är viktigt för SAP men det viktigaste är att få partiet på rätt köl för decennier.

Galningarna måste ut ur partiet. Lekstugan är över. Klarar man detta i kombination med att Juholt skjuter in sig på det territorium som är vidöppet i svensk politik – äkta folklighet – att gå runt med WCT-overall och prata med folk på husvagnscampingar istället för att som Sveavägseliten gå på kändisfester är man åter i territoriet 40 %. SAP måste ignorera VP och MP. Man är ingen spelare om man måste fråga andra. SAP måste bli energivänligare och stödja industrin, eftersom dess arbetarväljare inser att om fabriken läggs ner är de på gatan, och tona ner saker som inte ger något som bara prata bidrag och integration. SAP framstår idag som ett parti för missanpassade, kverulanter och misslyckad immigration på bidrag. Go figure! Skall man vara statsbärande måste man visa att man kan bära statsansvaret. Det ligger i ordet.

MP
Miljöpartiet är ett enfrågeparti. De bryter samman förr eller senare. Nu har man kapitalisera och kannibaliserat på SAP sammanbrott. Om SAP tar ny fart är man marginaliserad. Miljöpartiet har en fråga. En diskborste gör inte ett helt hem.

SD
Sverigedemokraterna har ett enormt dilemma. Vill man få saker gjorda i riksdagen måste man uppträda som folkpartister och pngstvänner i riksdagen och sitta snällt i båten. Deras väljare vill annat. Jag tror Åkesson gör helt fel. Han är för timid och tillbakadragen. Internationellt sett har partier som detta vunnit på utmaning och konfrontation. Jag tror att SD tänker långsiktigt men det bygger på att man har väljare som tänker långsiktigt. Nystartade partier har inga väljare som tänker i decennier.

De tänker – nu vill jag se ändring. SD skulle fälla regeringen 2011/2012 på en fråga som apellerar till deras kärnväljare och som man kan få med sig SAP på. Det räcker med en misstroendeförklaring som SAP hänger på – och fäller Reinfeldt. Oerhört vacker politik. Det finns en förmån med att vara amerikanskt utbildad, man tänker amerikansk politik och det fixar man inte med någon extern konsult som är svensk men varit i Washington 2 veckor. SD fäller regeringen 2012, nyval, man kannibaliserar Alliansen med SAP. Ut går SD med 10 % av rösterna och SAP med 35 – 38 %. I ettslag har man ritat om hela Sverriges politiska karta. Det skulle även sparka ut C och KD ur riksdagen eftersom de är oförberedda – åtminstone ett av dessa. Man har förändrat spelet.

V
Gamla VPK är ändå gamla VPK. Vänsterparitet stora möjlighet är att SAP svänger höger och man får ta över missnöjda S-väljare. Jag ser inget nytt eller triumferande i V. Man åker inte ur riksdagen men man hamnar i gamla VPK:s situation. Marginaliserad och pemanent runt 4,5 %.

CONCLUSIO
Reinfeldt har, genom arrogans och ovilja, garanterat en utveckling som innebär att alliansen bryts upp och att borgerligheten tappar greppet. Orden om ”tigerekonomi” ekar tomt, om skall göra det eftersom det är dravel, när Moderatenas kärnväljare ser att efter två mandatperioder fortfarande skatten är bland de högsta i världen, att kommunal skatteutjämning tar från välskötta kommuner och ger till misskötta kommuner och att a-kassan fortfarande administeras av facket. Borgerliga väljare tänker själva och Reinfeldt klarar inte testet att övertyga.

Jan Kallberg är utlandssvensk, Ph.D. Cand. i Public Affairs och M.A. Political Science, University of Texas at Dallas, JK/LL.M., Stockholms Universitet. Tidigare svensk reservofficer. Har skrivet flera böcker och bloggar på kallberg.blogs.com.

Tipsa andra om den här artikelnUtskriftsvänlig version
Kommer Reinfeldts snålhet gentemot kollegorna att bli Alliansens fall? (Foto: Scanpix)
GALLERI ZETTERLING

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Mördarnas mästerskap

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Utrikesministern

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Café Europa

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: På flykt

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?
PÅ FÖRSTASIDAN JUST NU

Lurade staten på 13 Mkr - skickas hem i privatjet

Pengar Först lurade han staten att betala lyxsemestrar världen över. Nu tynger han skattebetalarnas plånbok ytterligare när han skickas hem i privatjet.

Zlatan kom i lyxbil till blågults hotell

Folk Kungen som blev en legend - Zlatans egna ord - dök upp på tisdagen utanför Scandic Park Hotel på Karlavägen i Stockholm i sin Porsche 918 Spider för 8 miljoner kronor.

IT-miljardärens hemliga spel i bråk om chockvideo

Folk En av Silicon Valleys tyngsta namn har i smyg lagt stora pengar i rättegången om wrestlingstjärnan Hulk Hogans känsliga video, rapporterar Forbes.

Han har 100 miljoner skäl att le

Pengar Så mycket tjänade Stockholmsbörsens fem bäst betalda vd:ar förra året. Tappa inte hakan nu!

Dagens höjdare? Tips på tre guldkorn

Aktietips Affärsvärlden är ute med ett nytt nummer och levererar råd till aktiespekulanter.

Google misstänks för skattefiffel

Skatter Razzia mot kontoret. Misstänks ha undanhållit 1,6 miljarder euro i skatt.

Dundertabben som körde tokhajpat bolag i botten

Entreprenör En av världens mest lovande startups skakas av en jättekris. Här är den fatala missen som gjorde allt värre, menar Business Insider.

Värsta fyndläget på charterresor

Resor Turkiet, Grekland, Mallorca i Spanien - nu är det tokrea på solresor. Du kan få en resa för under tusenlappen.

Hyra kan chockhöjas - blir lika dyrt som Östermalm

Bostad Bor du här kan du räkna med rejäla påslag på hyran framöver.

Aktie stoppad - rusade 258 procent på en halvtimme

Börsnyheter Nu granskas handeln i aktien, framgår det i ett pressmeddelande.

Heja, Sverige - vi är bäst i Norden!

Good News Sverige har de bästa ekonomiska utsikterna av de nordiska länderna, enligt en analys från kreditvärderingsinstitutet Moody's.

Skållheta affärskvinnan stack med 16,7 miljoner

Dagens story Rik, vacker och berömd. Sen gick allt åt skogen. I dag är hon avskydd bland tidigare anställda och riskerar att sitta 15 år bakom lås och bom.

Bankkupp jämförs med Ocean´s 11

Pengar Hackade Bangladesh centralbank, kom över motsvarande drygt 670 miljoner kronor, tvättade pengarna på kasinon på Filippinerna och gick sedan upp i rök.

10 chefsegenskaper som ger dig drömjobbet

Ledarskap Är chef ditt drömyrke är det dessa egenskaper du måste ha 2016.

Nordkorea: Trumps invit propaganda

Utrikes Donald Trumps snack om att han vill träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un avfärdas som nonsens.

Spotify växer och blöder - samtidigt

IT Förra året gick Spotify med motsvarande 1,6 miljarder kronor i förlust - sju procent mer än året före.

Uppgift: IS planerar Israel-attack

Utrikes Terrororganisationen mobiliserar nu på Sinaihalvön i Egypten för att gå till attack mot grannstaten Israel, rapporterar Washington Times.

Guldålder över? Blytunga experter ratar Apple

Aktier Investerarna ratar Apple och har förälskat sig i Facebook. Blytung branschexpert spår att Apple kan gå Blackberrys öde till mötes.

V vill införa förmögenhetsskatt

Politik Men Jonas Sjöstedts parti har inte lyckats blidka regeringen på den punkten.

Blondinbella fälls för smygreklam

Media Ett inlägg på Isabella "Blondinbella" Löwengrips blogg har fällts av reklamombudsmannens opinionsnämnd.

Svenska mediegiganten hotas av konkurs

Media Mediekoncernen har allvarliga finansiella svårigheter och ansöker om rekonstruktion.

Telegraph: Mourinho ger Zlatan drömlön

Pengar Ibrahimovic väntas inom kort skriva på för Manchester United och enligt The Telegraph kommer nye tränaren Jose Mourinho att tillmötesgå supersvenskens extrema lönekrav.

5 tips som får dig att skratta på jobbet

Nina Jansdotter Dagens PS karriärproffs, författaren Nina Jansdotter ger dig verktygen till lycka på arbetsplatsen.

Bråk om 300-miljardersarv fick just chockvändning

Pengar Vid 92 års ålder väljer mediemogulen att sparka ut sina två kronprinsar.

Kände finanstoppen miljardrasar

Finans Går från en vinst på närmare 10 miljarder kronor till en förlust på nästan 900 miljoner kronor.