POLITISKT OPÅLITLIG
Textstorlek

Borgerligheten tappar greppet inför 2014

Läs även:Politik, Jan Kallberg
Statsminister Fredrik Reinfeldt begår det strategiska misstaget att utplåna sina allierade småpartier. Ett eller flera av dem åker ur riksdagen i nästa val.

Jan Kallberg Så här ser jag möjligheter och hot inför 2014.

M
Reinfeldt har gjort det Bohman aldrig skulle ha gjort – han har jagat bort sina egna kärnväljare. Antagligen har Reinfeldt även skapat den moderata soffliggaren eftersom borgare nu känner att de saknas betydelse att rösta på moderaterna eftersom man får någon mittparti-miljöpartivälling tillbaka.

Moderaterna saknar charm. Det Moderaterna vunnit på är en urusel motståndare – det kan förändras snabbare än Moderaterna. Reinfeldt har garanterat att borgerligheten står utanför regeringsmakten ett par valperioder. Det är rent matematiskt. Efter att ha krossat allianspartierna måste Moderaterna ta runt 40 %. Det kommer aldrig att inträffa.

Ingen har sagt det rent ut men det är fakta på marken. Invandringen kommer att driva politiken åt vänster, särskilt de grupper som lever på offentliga medel, och med den snabba naturaliseringsprocessen i Sverige för medborgarskap, så kommer 2000-talets massinvandring att redan 2014 ha ett direkt inflytande med de avgörande 2 – 3 % på topp.

Moderaterna kan även drabbas av manfall om FP eller KD manövrerar in bland deras kärnväljare men de tror jag inte de har stake att göra. Moderaterna går samma väg som Svenska Kyrkan – man tror att daglig pragmatik är bättre än ideologi. I längden blir det visionslöst, man tappar den trogna basen och man förlorar inflytande.

C
Riskerar att åka ur riksdagen på sikt, antagligen i valet efter 2014, eftersom man inte har klarat förnyelsen. Man försökte vara ett småföretagarparti men tordes inte löpa linan ut. Har precis som FP och KD marginaliserats i riksdagen av M och kommer att så förbli.

KD
Kristdemokraterna är dödsdömt 2014. De kommer att åka ur. De borde fråga sig ”Vad skulle Lewi Petrus göra?” Och hoppa av alliansen för att bli fristående under restrerande delen av valperioden. Men de saknar kurage. Ett avhopp från alliansen, men fortsätter ge regeringen stöd i riksdagen, skulle ge 7 – 8 % rätt omgående. Nu är man ingen spelare. KD kunde attrahera Moderaternas kärnväljare men törs inte.

FP
Folkpartiet utblick för 2014 är skaplig, inte för man gör något utan för att andra partier sönderfaller och om de ser ut att KD försvinner 2014 kommer borgerliga kristdemokrater att kasta sin röst på FP i många stycken. Folkpartiets största hot är avsaknad av karisma och att man har en plan för Sverige. Björklund kommunicerar ingen vision.

SAP
Socialdemokraterna står inför det största hotet sedan kommunisterna bröt sig ur 1917. Det är dags att göra samma sak igen. Vänsterfalangen och sekterismen kommer att kosta SAP inflytande om man inte begränsar det. Juholt är en temporär lösning men han kan vara temporär fram till åren före valet 2018. Valet 2014 är viktigt för SAP men det viktigaste är att få partiet på rätt köl för decennier.

Galningarna måste ut ur partiet. Lekstugan är över. Klarar man detta i kombination med att Juholt skjuter in sig på det territorium som är vidöppet i svensk politik – äkta folklighet – att gå runt med WCT-overall och prata med folk på husvagnscampingar istället för att som Sveavägseliten gå på kändisfester är man åter i territoriet 40 %. SAP måste ignorera VP och MP. Man är ingen spelare om man måste fråga andra. SAP måste bli energivänligare och stödja industrin, eftersom dess arbetarväljare inser att om fabriken läggs ner är de på gatan, och tona ner saker som inte ger något som bara prata bidrag och integration. SAP framstår idag som ett parti för missanpassade, kverulanter och misslyckad immigration på bidrag. Go figure! Skall man vara statsbärande måste man visa att man kan bära statsansvaret. Det ligger i ordet.

MP
Miljöpartiet är ett enfrågeparti. De bryter samman förr eller senare. Nu har man kapitalisera och kannibaliserat på SAP sammanbrott. Om SAP tar ny fart är man marginaliserad. Miljöpartiet har en fråga. En diskborste gör inte ett helt hem.

SD
Sverigedemokraterna har ett enormt dilemma. Vill man få saker gjorda i riksdagen måste man uppträda som folkpartister och pngstvänner i riksdagen och sitta snällt i båten. Deras väljare vill annat. Jag tror Åkesson gör helt fel. Han är för timid och tillbakadragen. Internationellt sett har partier som detta vunnit på utmaning och konfrontation. Jag tror att SD tänker långsiktigt men det bygger på att man har väljare som tänker långsiktigt. Nystartade partier har inga väljare som tänker i decennier.

De tänker – nu vill jag se ändring. SD skulle fälla regeringen 2011/2012 på en fråga som apellerar till deras kärnväljare och som man kan få med sig SAP på. Det räcker med en misstroendeförklaring som SAP hänger på – och fäller Reinfeldt. Oerhört vacker politik. Det finns en förmån med att vara amerikanskt utbildad, man tänker amerikansk politik och det fixar man inte med någon extern konsult som är svensk men varit i Washington 2 veckor. SD fäller regeringen 2012, nyval, man kannibaliserar Alliansen med SAP. Ut går SD med 10 % av rösterna och SAP med 35 – 38 %. I ettslag har man ritat om hela Sverriges politiska karta. Det skulle även sparka ut C och KD ur riksdagen eftersom de är oförberedda – åtminstone ett av dessa. Man har förändrat spelet.

V
Gamla VPK är ändå gamla VPK. Vänsterparitet stora möjlighet är att SAP svänger höger och man får ta över missnöjda S-väljare. Jag ser inget nytt eller triumferande i V. Man åker inte ur riksdagen men man hamnar i gamla VPK:s situation. Marginaliserad och pemanent runt 4,5 %.

CONCLUSIO
Reinfeldt har, genom arrogans och ovilja, garanterat en utveckling som innebär att alliansen bryts upp och att borgerligheten tappar greppet. Orden om ”tigerekonomi” ekar tomt, om skall göra det eftersom det är dravel, när Moderatenas kärnväljare ser att efter två mandatperioder fortfarande skatten är bland de högsta i världen, att kommunal skatteutjämning tar från välskötta kommuner och ger till misskötta kommuner och att a-kassan fortfarande administeras av facket. Borgerliga väljare tänker själva och Reinfeldt klarar inte testet att övertyga.

Jan Kallberg är utlandssvensk, Ph.D. Cand. i Public Affairs och M.A. Political Science, University of Texas at Dallas, JK/LL.M., Stockholms Universitet. Tidigare svensk reservofficer. Har skrivet flera böcker och bloggar på kallberg.blogs.com.

Tipsa andra om den här artikelnUtskriftsvänlig version
Kommer Reinfeldts snålhet gentemot kollegorna att bli Alliansens fall? (Foto: Scanpix)
GALLERI ZETTERLING

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: I knipa i Kina

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, ger sin syn på USA:s och Kinas frostiga relation mitt i högsommaren.

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Brexit

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, ger sin syn på Brexit.

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Mördarnas mästerskap

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Utrikesministern

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?
PÅ FÖRSTASIDAN JUST NU

Här förlorar du mest pengar på semestern

Valuta Det känns i plånboken just nu för svenskar på semester. Här är resmålen där du får och minst för varje krona.

Han bettade just 1,3 Mdr på att detta kan en bli OS-sport

Sport Den kinesiska e-handelsbjässen ska göra detta till en ”riktig” sport.

Lista: 10 yrken som gör dig stenrik i framtiden

Pengar Vill du bli snuskigt rik är det de här branscherna nu bör söka dig till framöver.

Scania miljardbackar - här är orsaken

Kvartalsrapport Från miljardvinst till miljardförlust. Hit har pengarna gått.

Arbetslösheten har rasat så här mycket på ett år

Arbetsmarknad Sysselsättningen ökar även i juni, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Milstolpe i miljardklassen - Apples slår galet rekord

Prylar "En av de viktigaste, världsförändrande, framgångsrika produkterna i historien", säger företagets vd Tim Cook.

Facebook krossade allas förväntningar - om allt

Internet På område efter område slogs analytikernas prognoser. Och aktien stack i väg rejält.

Styrkebesked att Yellen lämnar räntan oförändrad

Ekonomi USA:s centralbank Federal Reserve lämnar som väntat styrräntan oförändrad i intervallet 0,25–0,50 procent.

Gick miste om 32 miljarder - kunde ha ägt monsterhit

Dagens story För flera år sedan lade han grunden för vad som kom att bli en miljardprodukt på över en natt. Själv missade han dock tåget.

Efter brexit - brittiskt BNP ökar fortfarande

Ekonomi Frågan är bara hur länge till.

Svenska bilägare rasande: 'Sinnesjukt slag i ansiktet'

Bil Endast tre procent av alla manipulerade Volkswagen-dieselbilar har justerats. För de flesta finns inte ens en teknisk lösning och missnöjet pyr bland bilägarna.

Anställd blev uttråkad - stämmer chefen på 3 Mkr

Karriär Frederic Desnard fick nog på de tråkiga arbetsuppgifterna och tog det hela till domstol.

Jobbchans: Företagen skriker efter ny arbetskraft

Företag Företagen är optimistiska. Men brist på arbetskraft ställer till det.

Musks kaxiga utspel - lovar miljardregn

Folk Stora framgångar är att vänta, om man får tro den frispråkige multientreprenören.

Apples försäljning backar - men klår förväntningar

IT Amerikanska Apples mobiltelefonförsäljning föll för andra kvartalet i rad, men nedgången – 15 procent – var mindre än väntat.

Galet miljonregn över svenske stjärnan - igen

Pengar Miljonerna haglar över den svenska Youtube-kungen Pewdiepie.

Yahoos uppgång och fall - länkar, klipp och bilder

Internet Från startup, till techgigant och vidare till en lång och plågsam nedgång. Här är allt du måste läsa om veckans stora tech-snackis.

Här är världens 10 bästa flygbolag enligt resenärer

Flygbolag Resenätverket Tripadvisors nya ranking ger en unik överblick över världens flygbolag. Och det bästa har du förmodligen aldrig hört talas om.

Börsen vänder ned - här är bolagen som tynger

Börs Stockholmsbörsen går nedåt, i linje med ledande Europabörser.

Listigt bostadsknep hotas av skattesmäll

Bostad För den som räknat med att göra sig en hacka på bostadsaffären har Skatteverket ett tydligt budskap. Dessutom lurar ett kanske ännu större hot bakom krönet.

DI: Så mycket har Vestberg kostat Ericsson

Pengar Resor i privatjet, generösa förmåner och feta lönekuvert. Di har granskat kostnaderna för den avgående vd:n.

Glöm finanskrisen - nu vill svenskar köpa båt igen

Båt Strålande väder, låga räntor och allt fler unga båtintresserade. Nu är det medvind i båtbranschen igen.

'Värdelös' techjätte köps för 40 miljarder kronor

Affärer 4,8 miljarder dollar är mycket pengar. I synnerhet när bolaget inte är värt ett öre på pappret.

Toppchef först i världen i spelet alla pratar om

Folk Dagtid är han chef på en mobilapps-startup. Men på natten har han spenderat all sin vakna tid för att lyckas med de få trodde var möjligt.

Så många miljoner får Vestberg - minst

Löner Ericssons avgående vd Hans Vestberg får två årslöner när han slutar. Dessutom får han pensionspengar och aktiebaserade bonuspengar.