POLITISKT OPÅLITLIG
Textstorlek

Borgerligheten tappar greppet inför 2014

Läs även:Politik, Jan Kallberg
Statsminister Fredrik Reinfeldt begår det strategiska misstaget att utplåna sina allierade småpartier. Ett eller flera av dem åker ur riksdagen i nästa val.

Jan Kallberg Så här ser jag möjligheter och hot inför 2014.

M
Reinfeldt har gjort det Bohman aldrig skulle ha gjort – han har jagat bort sina egna kärnväljare. Antagligen har Reinfeldt även skapat den moderata soffliggaren eftersom borgare nu känner att de saknas betydelse att rösta på moderaterna eftersom man får någon mittparti-miljöpartivälling tillbaka.

Moderaterna saknar charm. Det Moderaterna vunnit på är en urusel motståndare – det kan förändras snabbare än Moderaterna. Reinfeldt har garanterat att borgerligheten står utanför regeringsmakten ett par valperioder. Det är rent matematiskt. Efter att ha krossat allianspartierna måste Moderaterna ta runt 40 %. Det kommer aldrig att inträffa.

Ingen har sagt det rent ut men det är fakta på marken. Invandringen kommer att driva politiken åt vänster, särskilt de grupper som lever på offentliga medel, och med den snabba naturaliseringsprocessen i Sverige för medborgarskap, så kommer 2000-talets massinvandring att redan 2014 ha ett direkt inflytande med de avgörande 2 – 3 % på topp.

Moderaterna kan även drabbas av manfall om FP eller KD manövrerar in bland deras kärnväljare men de tror jag inte de har stake att göra. Moderaterna går samma väg som Svenska Kyrkan – man tror att daglig pragmatik är bättre än ideologi. I längden blir det visionslöst, man tappar den trogna basen och man förlorar inflytande.

C
Riskerar att åka ur riksdagen på sikt, antagligen i valet efter 2014, eftersom man inte har klarat förnyelsen. Man försökte vara ett småföretagarparti men tordes inte löpa linan ut. Har precis som FP och KD marginaliserats i riksdagen av M och kommer att så förbli.

KD
Kristdemokraterna är dödsdömt 2014. De kommer att åka ur. De borde fråga sig ”Vad skulle Lewi Petrus göra?” Och hoppa av alliansen för att bli fristående under restrerande delen av valperioden. Men de saknar kurage. Ett avhopp från alliansen, men fortsätter ge regeringen stöd i riksdagen, skulle ge 7 – 8 % rätt omgående. Nu är man ingen spelare. KD kunde attrahera Moderaternas kärnväljare men törs inte.

FP
Folkpartiet utblick för 2014 är skaplig, inte för man gör något utan för att andra partier sönderfaller och om de ser ut att KD försvinner 2014 kommer borgerliga kristdemokrater att kasta sin röst på FP i många stycken. Folkpartiets största hot är avsaknad av karisma och att man har en plan för Sverige. Björklund kommunicerar ingen vision.

SAP
Socialdemokraterna står inför det största hotet sedan kommunisterna bröt sig ur 1917. Det är dags att göra samma sak igen. Vänsterfalangen och sekterismen kommer att kosta SAP inflytande om man inte begränsar det. Juholt är en temporär lösning men han kan vara temporär fram till åren före valet 2018. Valet 2014 är viktigt för SAP men det viktigaste är att få partiet på rätt köl för decennier.

Galningarna måste ut ur partiet. Lekstugan är över. Klarar man detta i kombination med att Juholt skjuter in sig på det territorium som är vidöppet i svensk politik – äkta folklighet – att gå runt med WCT-overall och prata med folk på husvagnscampingar istället för att som Sveavägseliten gå på kändisfester är man åter i territoriet 40 %. SAP måste ignorera VP och MP. Man är ingen spelare om man måste fråga andra. SAP måste bli energivänligare och stödja industrin, eftersom dess arbetarväljare inser att om fabriken läggs ner är de på gatan, och tona ner saker som inte ger något som bara prata bidrag och integration. SAP framstår idag som ett parti för missanpassade, kverulanter och misslyckad immigration på bidrag. Go figure! Skall man vara statsbärande måste man visa att man kan bära statsansvaret. Det ligger i ordet.

MP
Miljöpartiet är ett enfrågeparti. De bryter samman förr eller senare. Nu har man kapitalisera och kannibaliserat på SAP sammanbrott. Om SAP tar ny fart är man marginaliserad. Miljöpartiet har en fråga. En diskborste gör inte ett helt hem.

SD
Sverigedemokraterna har ett enormt dilemma. Vill man få saker gjorda i riksdagen måste man uppträda som folkpartister och pngstvänner i riksdagen och sitta snällt i båten. Deras väljare vill annat. Jag tror Åkesson gör helt fel. Han är för timid och tillbakadragen. Internationellt sett har partier som detta vunnit på utmaning och konfrontation. Jag tror att SD tänker långsiktigt men det bygger på att man har väljare som tänker långsiktigt. Nystartade partier har inga väljare som tänker i decennier.

De tänker – nu vill jag se ändring. SD skulle fälla regeringen 2011/2012 på en fråga som apellerar till deras kärnväljare och som man kan få med sig SAP på. Det räcker med en misstroendeförklaring som SAP hänger på – och fäller Reinfeldt. Oerhört vacker politik. Det finns en förmån med att vara amerikanskt utbildad, man tänker amerikansk politik och det fixar man inte med någon extern konsult som är svensk men varit i Washington 2 veckor. SD fäller regeringen 2012, nyval, man kannibaliserar Alliansen med SAP. Ut går SD med 10 % av rösterna och SAP med 35 – 38 %. I ettslag har man ritat om hela Sverriges politiska karta. Det skulle även sparka ut C och KD ur riksdagen eftersom de är oförberedda – åtminstone ett av dessa. Man har förändrat spelet.

V
Gamla VPK är ändå gamla VPK. Vänsterparitet stora möjlighet är att SAP svänger höger och man får ta över missnöjda S-väljare. Jag ser inget nytt eller triumferande i V. Man åker inte ur riksdagen men man hamnar i gamla VPK:s situation. Marginaliserad och pemanent runt 4,5 %.

CONCLUSIO
Reinfeldt har, genom arrogans och ovilja, garanterat en utveckling som innebär att alliansen bryts upp och att borgerligheten tappar greppet. Orden om ”tigerekonomi” ekar tomt, om skall göra det eftersom det är dravel, när Moderatenas kärnväljare ser att efter två mandatperioder fortfarande skatten är bland de högsta i världen, att kommunal skatteutjämning tar från välskötta kommuner och ger till misskötta kommuner och att a-kassan fortfarande administeras av facket. Borgerliga väljare tänker själva och Reinfeldt klarar inte testet att övertyga.

Jan Kallberg är utlandssvensk, Ph.D. Cand. i Public Affairs och M.A. Political Science, University of Texas at Dallas, JK/LL.M., Stockholms Universitet. Tidigare svensk reservofficer. Har skrivet flera böcker och bloggar på kallberg.blogs.com.

Tipsa andra om den här artikelnUtskriftsvänlig version
Kommer Reinfeldts snålhet gentemot kollegorna att bli Alliansens fall? (Foto: Scanpix)
GALLERI ZETTERLING

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Mördarnas mästerskap

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Utrikesministern

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Café Europa

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: På flykt

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?
PÅ FÖRSTASIDAN JUST NU

Plötsligt är Kamprad 16 miljarder fattigare

Pengar Hoppsan. Måste Ikeagrundaren leva på nudler nu?

Skattebetalare slipper stå för notan

Bank Trots börskollapsen efter brexit tonar Swedbank ned riskerna.

Fondstrategier frontalkrockade

Fonder Agerade helt olika inför britternas folkomröstning.

Sex barn nu dödade av Ikeas möbel

Möbler "Det är helt enkelt för farligt att ha möbeln i ditt hem oförankrad, särskilt om du har små barn", varnar expert, som uppmanar folk att agera direkt om byrån finns i hemmet.

Två starka papper i börssvallet

Aktietips Affärsvärlden är ute med senaste numret och har vaskat fram guldkornen.

Här får du jobb direkt

Arbetsmarknad Inom dessa sektorer finns det gott om vakanser, visar ny rapport.

Poff - så försvann 1.670 miljarder

Pengar Jo. Du läste rätt. Pengarna bara forsade ur fickorna på världens rikaste - rakt ut i periferin.

Toyota återkallar 1,43 miljoner bilar

Bil Är du drabbad? Kolla här!

Ulf Laurin är död

Folk Den tidigare SAF-ordföranden Ulf Laurin har avlidit i sitt hem i Malmö, uppger familjen för TT. Han blev 82 år gammal.

Näringslivstoppen tros ha drunknat

Inrikes Har av allt att döma fallit överbord från sin fritidsbåt.

Brexit slår hårt mot lågprisflyget

Flygbolag Branschen har gynnats av den fria marknaden i EU, men nu hårdnar villkoren.

Dagens pangtips: Så blir du lycklig

Livsstil Lyckoforskare levererar receptet - det här har du inte råd att missa!

Bitcoin poppis i kaoset

Finans Guld i all ära, men även kryptovalutan anses som en trygg famn i spåren av brexit.

Brexit kyler av bostadsmarknad

Bostad Folkomröstningen om britternas utträde ur EU får många att tveka inför att köpa hus och lägenhet.

Murdoch gillar pundraset

Valuta Mediemogulen uppges applådera den brittiska valutans nedgång. Här är hans argument.

Landsmännens EU-nej skrämmer miljardären

Affärer Richard Branson stoppar planerad affär.

Svenska it-företag tar brexit med ro

Företag Svenska it-företag har ingen brexit-panik. Branschen tror att "det löser sig".

FI rädd för ny bankkrasch

Bank "Det går inte att utesluta en bankkrasch i nuläget likt den som Lehman Brothers råkade ut för", säger Henrik Braconier, chefsekonom vid Finansinspektionen.

Tre barn dödade av Ikea-möbel

Möbler Nu tvingas möbeljätten återkalla minst 27 miljoner byråer.

Dina tackor är en guldgruva

Råvaror I svallet efter brexit har världsmarknadspriset på guld nått sin högsta nivå sedan sommar 2014, skriver Dagens Industri.

Banker slaktas på börsen

Bank Det har brutit ut rena blodbadet av bankernas aktiekurser efter brexit.

Islands president applåderar brexit

Politik Slår fast att det är goda nyheter att britterna röstat nej till fortsatt medlemskap i EU.

Två kursrusare på en skakig börs

Börsnyheter Går mot strömmen, de här pappren är bokstavligt talat guld värda.

Brexit har utlöst Londonrusning

Resor Sökningarna efter flygresor till London har ökat med 34 procent.

Soros gamblade INTE på brexit

Pengar Den luttrade valutahandlaren tjänade alltså inga pengar i samband med Storbritanniens nej till EU.