POLITISKT OPÅLITLIG
Textstorlek

Jämlikhetsanden är ovetenskaplig

Läs även:Politik
Intresset för debatten kring boken Jämlikhetsanden är stort. Därför har vi bett Nima Sanandaji, som tillhörde de första kritiska rösterna mot boken i Sverige, att tydliggöra det vetenskapliga läget. Här följer hans gästkrönika.

Politik I början av året skrev jag med två medförfattare en artikel i Aftonbladet Kultur, där vi framförde att teorierna i boken Jämlikhetsanden gick emot den etablerade forskningen i fältet och att statistiken i boken dessutom var manipulerade.

Det är inte bara så att ”sambandet” mellan livslängd och inkomstskillnader skulle vara svag. Den existerar inte, utan uppstår bara om man med kirurgisk noggrannhet väljer ut ”rätt” år, urval av länder och ett ovanligt jämlikhetsmått. Med annan urval kan linjen rentav få motsatt lutning.

Kulturskribenten Dan Josefsson var inte sen att skriva en replik, där han förklarade att vi ”misskreditera[de] hederlig forskning, fördumma[de] det offentliga samtalet, och skada[de] ytterst hela den demokratiska processen i Sverige.”

Minst sagt hårda ord för att vi kritiserade den svenska vänsterns nya toppideologer Wilkinson och Pickett?

Några månader senare gav vi ut vår kritiska svenska rapport på engelska. Tillsammans med Richard Snowdon, som parallellt med oss skrivit en granskande bok som visat på samma fel i Jämlikhetsanden (nu utgiven på svenska av Timbro) publicerade vi en artikel i Wall Street Journal.

I sitt svar skrev Wilkinson och Pickett att sambandet mellan livslängd och ojämlikhet kanske inte var så starkt ändå. Intressant, eftersom Wilkinson använt tesen ”ojämlikhet dödar” för marknadsföring av sina teser under lång tid.

Vi utmanade då författarna till Jämlikhetsanden på att svara på 20 frågor – tio från Snowdon och tio från oss.

Den viktigaste fråga vi ställde var varför författarna helt missledde sina läsare, genom att framföra en tes som motbevisats i forskningen och ”glömma” att referera till att den viktigaste forskningsgenomgången i ämnet helt sågade alla deras teorier.

Det märkliga svar som Wilkinson och Pickett gav var att Nobelpristagaren James Heckmans teorier skulle stödja deras teser. Eftersom detta inte är sant ansträngde vi oss för att kontakta den världberömda forskaren (idag kanske världens mest kända ekonom, som dessutom rådgivit Obama). Han svarade att författarna till Jämlikhetsanden ”felrepresentera[de]” hans arbete.

Men vi frågade också om ”sambandet” mellan ojämlikhet och livslängd. Nu gick Wilkinson och Pickett längre än vad vi hade trott. Till vår förvåning skrev de att ojämlikhet dödar inte var en tes som de själva drev, utan hade skrivits dit av deras förläggare och översättare. Så huvudargumentet i ”forskningsboken” försvarades inte längre av dess författare?

Till detta ska lägga att vi tidigt visade på att inte bara sambanden mellan ohälsa och ojämlikhet byggde på manipulerad urval av data, utan också att siffrorna kring antal patent per invånare var helt orimligt i Wilkinson och Picketts arbete.

Hur ideologisk man än är kan man väl inte tro att USA har bland de lägsta nivåerna av patent per invånare i västvärlden, i nivå med Portugal? Wilkinson och Pickett svarade att de liksom oss använt data från World Intellectual Patent Organization – och gav sedan länk till en amatörhemsida på internet där de hämtat sin data.

Med risk för att – i Dan Josefssons ord – fördumma det offentliga samtalet förklarade vi i vår motreplik att amatörhemsidan hade helt och hållet felaktiga siffror. USA har exempelvis 20 gånger så många patent per invånare som Portugal, inte lika många.

Hur kommer det sig egentligen att Wilkinson och Pickett hämtar sin data från en amatörhemsida, och sen inte ens noterar att den är absurt fel? Ja, de tycks vara duktiga på skev urval av data, där kriteriet är att korrelationen blir som de vill snarare än att statistiken ska vara rätt.

Nu har Wilkinson och Pickett förklarat för oss att de inte tänker ta debatten längre, eftersom vi inte är forskare. DN Kultur har uttryckt att det är ett klokt val. Kommentaren är på ett plan underhållande. För Jämlikhetsandens tes – att ojämlikhet i sig skapar sociala problem, snarare än motsatsen att sociala problem och fattigdom skapar inkomstojämlikhet – är idag helt enkelt motbevisad i forskningen.

Författarna har istället startat en ideologisk organisation för att marknadsföra sina teser mot politiker, media och allmänheten. De seriösa forskarna arbetar tyvärr med sin forskning snarare än med ideologisk arbete, vilket gjort att vi och andra kritiker som Snowdon har fått ta debatten.

Men LO, Mona Sahlin, Aftonbladet kultur och DN   kultur måste förstå att deras nya favoritbok helt enkelt inte stämmer överens med forskningen. Boken har också mött omfattande kritik bland forskare. Förra året skrev exempelvis sociologiprofessorn John Goldthorpe vid Oxford:

”Wilkinson och Pickett har ingen tid för välbalanserade bedömningar. De tror att fakta som de framför visar bortom tvivel att jämlika samhällen ”klarar sig bättre”, och de är också säkra på att de har etablerat rätt förklaring till varför det är så [...] Deras tes är inte alls så säkert etablerad som de försöker ge sken av [...] den har ifrågasatts by andra ledande figurer i fältet – eff faktum som [Wilkinson och Pickett] själva kunde ha lyft fram mer. [Wilkinson och Picketts] otillräckliga, endimensionella förståelse av social skiktindelning leder till stora problem i deras betraktelse av hur kontextuella effekter skapas.”

Jag antar att slutsatsen måste vara att de seriösa forskarna – som till skillnad mot Wilkinson och Pickett inte startar politiska kampanjorganisationer – är i takt med att ”misskreditera hederlig forskning, fördumma det offentliga samtalet och skadar ytterst hela den demografiska processen”, som Dan Josefsson anklagade oss för.

För forskningen borde hålla med slutsatserna i Jämlikhetsanden – enligt bokens egna författare och dess anhängare som inte verkar ha läst den seriösa forskningen – när den istället går emot dem.

Nima Sanandaji, vd i tankesmedjan Captus

Länklista:

Tipsa andra om den här artikelnUtskriftsvänlig version
Nima Sanandaji (Foto: Captus)
GALLERI ZETTERLING

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Mördarnas mästerskap

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Utrikesministern

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Café Europa

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: På flykt

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?
PÅ FÖRSTASIDAN JUST NU

Tokrea i London för svenska resenärer

Resor Nu är det läge att planera in en shoppingsemester i Englands huvudstad. No joke!

Experttips: Paniksälj inte!

Aktietips Stockholmsbörsen skakar efter brexit. Men sitt still i båten, är proffsens råd.

Pundet rasar till 30-årslägsta

Valuta Brexit gör att folk nu flyttar sina pengar till mer säkra tillgångar.

Lista: 15 mest lästa artiklarna 2016 (hittills)

PSsst Glad midsommar, alla PS-läsare! Vi firar sommar och ledighet (för vissa av oss) med årets hittills mest engagerande läsning. Här är Dagens PS topplista 2016.

Fick flott sjötomt i Stockholm för 220 000

Bostad Programledaren Gurgîn Bakircioglu fixade första parkett på fashionabla Strandvägen till extremt reapris.

Stopp hos CSN - nu står 30.000 utan pengar

Pengar Midsommar närmar sig, men 30 000 studenter har ännu inte fått sina pengar från CSN, skriver Aftonbladet.

Brexit skapar prosecco-panik

Affärer Inga korkar kommer att smälla i Italien om britterna väljer att lämna EU. Vinproducenter säger att brexit skulle spricka som en prosecco-bubbla på deras främsta exportmarknad.

Den spionerar på dig på jobbet

IT Chefen har en pryl som övervakar och registrerar hur många gånger du går på toa, hämtar kaffe och hur mycket tid som går åt till kallprat med kollegor.

Allt fler svenskar dollarmiljonärer

Pengar Ökningen av riktigt snuskigt rika svenskar är markant, konstaterar expert.

FI-chef: Nordea bör undersökas noga

Bank Det säger Finansinspektionens generaldirektören Erik Thedéen.

Lindex säger nej till tusenlappar

Pengar Klädkedjan Lindex har beslutat att inte ta emot tusenlappar i någon av sina butiker i Sverige, rapporterar P4 Halland.

100 lämnar skandalbolag - då jublar vd:n på Twitter

Företag Det skandalomsusade bolaget gav de anställda ett ultimatum varpå över 100 sa upp sig på stående fot. Nu förklarar vd:n varför han är glad.

Hoppsan, Soros - nu får du på nöten!

Ekonomi Svenskt valutaproffs ger inte mycket för den luttrade nestorns analys. "Känns lite överdrivet".

Skynda dig att bränna pengar

Pengar Nu är det bråttom, bråttom - annars blir slantarna värdelösa!

H&M expanderar - trots vinstfall

Kläder och accessoarer "Att låta bli att satsa på onlinebutiker är omöjligt", säger klädjättens vd Karl-Johan Persson

VW-bossen: Förlåt mig

Bil Volkswagens vd Matthias Müller känner taskigt samvete inför aktieägarna.

Video: Här får bankens anställda spöstraff

Bank Chockvideo. Varning för starka filmsekvenser!

Här är världens dyraste stad

Pengar Planerar du att åka och jobba i den här storstaden bör du ha en rejäl sudd cash på bankkontot. No bullshit!

Så många unga måste flytta om räntan höjs

Bostad En räntehöjning med tre procentenheter är för mycket för fyra av tio svenskar. Bland unga är det ännu värre.

Musks miljardimperium börjar nu ta form

Energi I en krånglig affär köper Elon Musk upp en energijätte där han samtidigt sitter som ordförande och ägare.

Jättens galna siffra: 100.000.000 på ett år

Media IT-succén växer i en rasande fart och som aldrig förr. Bara under det senaste året har 100 miljoner användare skaffat sig tjänsten.

Oklart om friande domar överklagas

Lag & rätt Åklagaren på Ekobrottsmyndigheten, Martin Tidén, som åtalade Mats Qviberg och fyra andra toppar i HQ är osäker på hur han ska agera nu.

HQ-härvan: Qviberg vann på knockout

Finans Den kände finansprofilen och utpekade huvudmanen frias på samtliga åtalspunkter.

Snabba cash om britterna röstar nej

Spel Oddset är nästan fyra gånger pengarna för den som satsar på att det blir en brexit på torsdag.

Lista: 21 doldissvenskar som gör succé i världen

Folk Här är 21 svenskar som gör avtryck i stora världen - och som du nog inte hört talas om.