POLITISKT OPÅLITLIG
Textstorlek

Jämlikhetsanden är ovetenskaplig

Läs även:Politik
Intresset för debatten kring boken Jämlikhetsanden är stort. Därför har vi bett Nima Sanandaji, som tillhörde de första kritiska rösterna mot boken i Sverige, att tydliggöra det vetenskapliga läget. Här följer hans gästkrönika.

Politik I början av året skrev jag med två medförfattare en artikel i Aftonbladet Kultur, där vi framförde att teorierna i boken Jämlikhetsanden gick emot den etablerade forskningen i fältet och att statistiken i boken dessutom var manipulerade.

Det är inte bara så att ”sambandet” mellan livslängd och inkomstskillnader skulle vara svag. Den existerar inte, utan uppstår bara om man med kirurgisk noggrannhet väljer ut ”rätt” år, urval av länder och ett ovanligt jämlikhetsmått. Med annan urval kan linjen rentav få motsatt lutning.

Kulturskribenten Dan Josefsson var inte sen att skriva en replik, där han förklarade att vi ”misskreditera[de] hederlig forskning, fördumma[de] det offentliga samtalet, och skada[de] ytterst hela den demokratiska processen i Sverige.”

Minst sagt hårda ord för att vi kritiserade den svenska vänsterns nya toppideologer Wilkinson och Pickett?

Några månader senare gav vi ut vår kritiska svenska rapport på engelska. Tillsammans med Richard Snowdon, som parallellt med oss skrivit en granskande bok som visat på samma fel i Jämlikhetsanden (nu utgiven på svenska av Timbro) publicerade vi en artikel i Wall Street Journal.

I sitt svar skrev Wilkinson och Pickett att sambandet mellan livslängd och ojämlikhet kanske inte var så starkt ändå. Intressant, eftersom Wilkinson använt tesen ”ojämlikhet dödar” för marknadsföring av sina teser under lång tid.

Vi utmanade då författarna till Jämlikhetsanden på att svara på 20 frågor – tio från Snowdon och tio från oss.

Den viktigaste fråga vi ställde var varför författarna helt missledde sina läsare, genom att framföra en tes som motbevisats i forskningen och ”glömma” att referera till att den viktigaste forskningsgenomgången i ämnet helt sågade alla deras teorier.

Det märkliga svar som Wilkinson och Pickett gav var att Nobelpristagaren James Heckmans teorier skulle stödja deras teser. Eftersom detta inte är sant ansträngde vi oss för att kontakta den världberömda forskaren (idag kanske världens mest kända ekonom, som dessutom rådgivit Obama). Han svarade att författarna till Jämlikhetsanden ”felrepresentera[de]” hans arbete.

Men vi frågade också om ”sambandet” mellan ojämlikhet och livslängd. Nu gick Wilkinson och Pickett längre än vad vi hade trott. Till vår förvåning skrev de att ojämlikhet dödar inte var en tes som de själva drev, utan hade skrivits dit av deras förläggare och översättare. Så huvudargumentet i ”forskningsboken” försvarades inte längre av dess författare?

Till detta ska lägga att vi tidigt visade på att inte bara sambanden mellan ohälsa och ojämlikhet byggde på manipulerad urval av data, utan också att siffrorna kring antal patent per invånare var helt orimligt i Wilkinson och Picketts arbete.

Hur ideologisk man än är kan man väl inte tro att USA har bland de lägsta nivåerna av patent per invånare i västvärlden, i nivå med Portugal? Wilkinson och Pickett svarade att de liksom oss använt data från World Intellectual Patent Organization – och gav sedan länk till en amatörhemsida på internet där de hämtat sin data.

Med risk för att – i Dan Josefssons ord – fördumma det offentliga samtalet förklarade vi i vår motreplik att amatörhemsidan hade helt och hållet felaktiga siffror. USA har exempelvis 20 gånger så många patent per invånare som Portugal, inte lika många.

Hur kommer det sig egentligen att Wilkinson och Pickett hämtar sin data från en amatörhemsida, och sen inte ens noterar att den är absurt fel? Ja, de tycks vara duktiga på skev urval av data, där kriteriet är att korrelationen blir som de vill snarare än att statistiken ska vara rätt.

Nu har Wilkinson och Pickett förklarat för oss att de inte tänker ta debatten längre, eftersom vi inte är forskare. DN Kultur har uttryckt att det är ett klokt val. Kommentaren är på ett plan underhållande. För Jämlikhetsandens tes – att ojämlikhet i sig skapar sociala problem, snarare än motsatsen att sociala problem och fattigdom skapar inkomstojämlikhet – är idag helt enkelt motbevisad i forskningen.

Författarna har istället startat en ideologisk organisation för att marknadsföra sina teser mot politiker, media och allmänheten. De seriösa forskarna arbetar tyvärr med sin forskning snarare än med ideologisk arbete, vilket gjort att vi och andra kritiker som Snowdon har fått ta debatten.

Men LO, Mona Sahlin, Aftonbladet kultur och DN   kultur måste förstå att deras nya favoritbok helt enkelt inte stämmer överens med forskningen. Boken har också mött omfattande kritik bland forskare. Förra året skrev exempelvis sociologiprofessorn John Goldthorpe vid Oxford:

”Wilkinson och Pickett har ingen tid för välbalanserade bedömningar. De tror att fakta som de framför visar bortom tvivel att jämlika samhällen ”klarar sig bättre”, och de är också säkra på att de har etablerat rätt förklaring till varför det är så [...] Deras tes är inte alls så säkert etablerad som de försöker ge sken av [...] den har ifrågasatts by andra ledande figurer i fältet – eff faktum som [Wilkinson och Pickett] själva kunde ha lyft fram mer. [Wilkinson och Picketts] otillräckliga, endimensionella förståelse av social skiktindelning leder till stora problem i deras betraktelse av hur kontextuella effekter skapas.”

Jag antar att slutsatsen måste vara att de seriösa forskarna – som till skillnad mot Wilkinson och Pickett inte startar politiska kampanjorganisationer – är i takt med att ”misskreditera hederlig forskning, fördumma det offentliga samtalet och skadar ytterst hela den demografiska processen”, som Dan Josefsson anklagade oss för.

För forskningen borde hålla med slutsatserna i Jämlikhetsanden – enligt bokens egna författare och dess anhängare som inte verkar ha läst den seriösa forskningen – när den istället går emot dem.

Nima Sanandaji, vd i tankesmedjan Captus

Länklista:

Tipsa andra om den här artikelnUtskriftsvänlig version
Nima Sanandaji (Foto: Captus)
GALLERI ZETTERLING

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: I knipa i Kina

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, ger sin syn på USA:s och Kinas frostiga relation mitt i högsommaren.

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Brexit

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, ger sin syn på Brexit.

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Mördarnas mästerskap

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?

Galleri ZetterlingGalleri Zetterling: Utrikesministern

Galleri Zetterling Leif Zetterling, en av Sveriges absolut vassaste satir och porträttecknare, fortsätter att häckla landets makthavare. Vill du köpa en bok/trycksak eller har kanske bara en fråga kring Leif Zetterlings alster?
PÅ FÖRSTASIDAN JUST NU

Lägsta BNP-tillväxten på tre år

Ekonomi "De starkaste tillväxttalen har vi bakom oss", säger Nordeas chefanalytiker.

Världens äldsta bank ska räddas från kollaps

Bank Många trodde att hoppet var ute men i sista sekund har ett räddningsförslag dykt upp.

Fortsatt flykting-jackpot för Bert Karlssons bolag

Folk Bert Karlsson har en miljard skäl att skratta i år.

Tusentals anställda får gå från pressat Microsoft

IT Yxan går på Microsoft. Ytterligare 2 850 tjänster ska bort från IT-jätten.

Får kritik för 'katastrofalt' agerande i grekkrisen

Ekonomi IMF kritiseras för de jättelika stödpaketen till Grekland som visar att fonden tänjt på reglerna, visar en oberoende rapport.

Miljarder ogiltiga kronor cirkulerar i Sverige just nu

Pengar Det finns fortfarande ogiltiga sedlar motsvarande 1,4 miljarder kronor kvar ute i landet, rapporterar TV4 Nyheterna

Hotet mot ditt äktenskap är inte det du tror

PSsst Ledtråd: det har varken med pengar eller hushållsarbete att göra.

Här förlorar du mest pengar på semestern

Valuta Det känns i plånboken just nu för svenskar på semester. Här är resmålen där du får och minst för varje krona.

Han bettade just 1,3 Mdr på att detta kan en bli OS-sport

Sport Den kinesiska e-handelsbjässen ska göra detta till en ”riktig” sport.

Lista: 10 yrken som gör dig stenrik i framtiden

Pengar Vill du bli snuskigt rik är det de här branscherna nu bör söka dig till framöver.

Scania miljardbackar - här är orsaken

Kvartalsrapport Från miljardvinst till miljardförlust. Hit har pengarna gått.

Arbetslösheten har rasat så här mycket på ett år

Arbetsmarknad Sysselsättningen ökar även i juni, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Milstolpe i miljardklassen - Apples slår galet rekord

Prylar "En av de viktigaste, världsförändrande, framgångsrika produkterna i historien", säger företagets vd Tim Cook.

Facebook krossade allas förväntningar - om allt

Internet På område efter område slogs analytikernas prognoser. Och aktien stack i väg rejält.

Styrkebesked att Yellen lämnar räntan oförändrad

Ekonomi USA:s centralbank Federal Reserve lämnar som väntat styrräntan oförändrad i intervallet 0,25–0,50 procent.

Gick miste om 32 miljarder - kunde ha ägt monsterhit

Dagens story För flera år sedan lade han grunden för vad som kom att bli en miljardprodukt på över en natt. Själv missade han dock tåget.

Efter brexit - brittiskt BNP ökar fortfarande

Ekonomi Frågan är bara hur länge till.

Svenska bilägare rasande: 'Sinnesjukt slag i ansiktet'

Bil Endast tre procent av alla manipulerade Volkswagen-dieselbilar har justerats. För de flesta finns inte ens en teknisk lösning och missnöjet pyr bland bilägarna.

Anställd blev uttråkad - stämmer chefen på 3 Mkr

Karriär Frederic Desnard fick nog på de tråkiga arbetsuppgifterna och tog det hela till domstol.

Jobbchans: Företagen skriker efter ny arbetskraft

Företag Företagen är optimistiska. Men brist på arbetskraft ställer till det.

Musks kaxiga utspel - lovar miljardregn

Folk Stora framgångar är att vänta, om man får tro den frispråkige multientreprenören.

Apples försäljning backar - men klår förväntningar

IT Amerikanska Apples mobiltelefonförsäljning föll för andra kvartalet i rad, men nedgången – 15 procent – var mindre än väntat.

Galet miljonregn över svenske stjärnan - igen

Pengar Miljonerna haglar över den svenska Youtube-kungen Pewdiepie.

Yahoos uppgång och fall - länkar, klipp och bilder

Internet Från startup, till techgigant och vidare till en lång och plågsam nedgång. Här är allt du måste läsa om veckans stora tech-snackis.

Här är världens 10 bästa flygbolag enligt resenärer

Flygbolag Resenätverket Tripadvisors nya ranking ger en unik överblick över världens flygbolag. Och det bästa har du förmodligen aldrig hört talas om.