ANNONS

Tunga ekonomer sågar Alliansens skattestrid

På bild: Lars Calmfors (vänster), professor i nationalekonomi, och Moderaternas Ulf Kristersson, ekonomisk politisk talesperson (höger). (Foto: TT)

Efter torsdagens Alliansutspel om att rikta misstroende om regeringen inte backar i frågan om tre nya skatter – som DagensPS.se rapporterade – reagerar flera ekonomer samt företrädare för Moderaterna starkt mot de borgerliga partiernas politiska spel. Även om de i sak håller med och är kritiska mot skattehöjningarna, skriver Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

”Att stoppa enskilda förslag ur budgeten på det här sättet riskerar att luckra upp det system för budgetbeslut vi har och det vore mycket olämpligt. Man ger sig ut på ett sluttande plan”, Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och knuten till Institutet för näringslivsforskning, till tidningen.

Han får medhåll från Swedbanks chefsekonom Anna Breman som anser att agerandet riskerar att förstöra det fötroende Sverige ”byggt upp sedan 1990-talskrisen”. Även Mikael Odenberg (M), försvarsminister mellan 2006-2007, är kritisk och anser att Alliansen använder misstroendeinstrumentet på ett felaktigt sätt.

”Det här kommer naturligtvis slå tillbaka mot en alliansregering nästa mandatperiod om man nu lyckas bilda en sådan”, säger han till Di.

MISSA INTE: Alliansen ska stoppa skattehöjningar [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Regeringen backar inte om flygskatten [DagensPS.se] >

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS