Dagens PS

Toppekonomer rasar mot regeringen

Det är väldigt olämpligt
Det är väldigt olämpligt
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 okt. 2017Publicerad: 18 okt. 2017

Här är bakgrunden till deras vrede.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen vill ha mer inflytande i Finanspolitiska rådet, som årligen släpper en rapport om hur makthavarna sköter sig. Granskningen mynnar inte sällan ut i hård kritik, konstaterar SvD Näringsliv som berättar att sju av åtta riksdagspartier i fjol kom överens om att tillsätta en valberedning vars uppgift är att utse ledamöter i rådet.

Finanspolitiska rådet har hittills utsett sina egna ledamöter men nu vill alltså en klar majoritet av partierna att riksdagspolitiker får vara med och bestämma vilka som ska sitta i rådet.

“Då kan man ligga gärna lägga ned rådet”, säger John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, till Svenska Dagbladet, som berättar att han tidigare var ordförande i rådet i tre år fram till 2016.

Finanspolitiska rådet har enligt artikeln fått indikationer på att både ordförande och vice ordförande i riksdagens finansutskott ska ingå i valberedningen, vilket skulle ge regeringen och det största oppositionspartiet betydande inflytande i valet av ledamöter.

“Det finns en uppenbar risk att det här blir mycket mer politiserat så att det i praktiken blir ordföranden och vice ordföranden i finansutskottet som måste komma överens”, säger John Hassler till Svenskan och får stöd av Finanspolitiska rådets nuvarande ordförande Harry Flam:

“Det är väldigt olämpligt”, säger han om regeringens planer och tillägger att han har “väldigt svårt” att förstå politikernas agenda med tanke på vad som tidigare sagts – att Finanspolitiska rådet ska stå oberoende.

“Enligt SvD:s källor påverkade det politiska spelet i riksbanksfullmäktige beslutet att förlänga Stefan Ingves mandatperiod som riksbankschef. Flera ekonomer menar att misslyckandet med att hitta en ersättare till Stefan Ingves kommer skada den svenska centralbanken. Många anser att Riksbanken hade behövt en förnyelse”, skriver tidningen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS