Dagens PS

Sparkade direktören vill ha 2,8 miljoner

Sparkade Maria Ågren tar strid för sin anställning på regeringskansliet och avgångsvederlaget på miljoner. (Foto: TT)
Sparkade Maria Ågren tar strid för sin anställning på regeringskansliet och avgångsvederlaget på miljoner. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 16 aug. 2017Publicerad: 16 aug. 2017

Avskedade Maria Ågren tänker inte lämna utan strid, rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Maria Ågren fick sparken som generaldirektör för Transportstyrelsen efter skandalerna kring hemliga uppgifter som hamnat hos icke säkerhetsprövad personal. Men nu vill regeringen även avskeda henne från regeringskansliet, på vilket hon befunnit sig sedan hon tvingades lämna myndigheten.

Men enligt tidningen Expressen är Maria Ågren inte redo att lämna utan en strid. Den tidigare generaldirektören har redan nästa tisdag kallat till ett möte med Statens Ansvarsnämnd – som hanterar avskedsärenden gällande allt från domare och åklagare till generaldirektörer – där hon tillsammans med en facklig representant kommer att argumentera för sin sak.

Maria Ågren vill en av två saker, enligt Expressen: antingen behålla anställningen på regeringskansliet eller få avgångsvederlag på upp till 2,8 miljoner kronor.

”Ja det utgår jag från eftersom hon annars hade slutat frivilligt, men det vet jag inte. Men det är naturligt att när man får begäran om avsked att man vill ge sin syn på saken, säger Erik Lindberg, hovrättsråd på ansvarsnämnden, men understryker att pengafrågor inte ligger på deras bord.

Som tidigare generaldirektör har Maria Ågren rätt till en fallskärm på upp till 24 månadslöner. ”Särskilda skäl” kan dock göra att regeringen frångå från detta, skriver tidningen.

”Vanligtvis omfattas generaldirektörer av de förordningar som kallas chefsförmånsförordningen, och där finns regler för pension men också om avgångsvederlag”, säger Elisabeth Gummesson, kansliråd på förvaltningsavdelningens rättssekretariat.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS