ANNONS
ANNONS

SD-flykt till M efter partiledarbyte

Nye partiledaren Ulf Kristersson eldar stödet till Moderaterna, men fortfarande är det en bit kvar till partiets siffror från valet 2014. (Foto: TT)

Moderaterna rycker 2,2 procentenheter på Kristersson-effekt.

Det skriver Aftonbladet och uppger att Moderaterna nu har stöd av 18,7 procent i tidningens och Inizios oktobermätning.

Sverigedemokraterna tappar stort, närmare bestämt 2,0 procentenheter, och det är till Moderaterna som de tidigare SD-sympatisörerna går.

ANNONS
ANNONS

“I princip alla väljare som M vinner kommer från SD”, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio, till AB.

Socialdemokraterna når sitt högsta resultat sedan februari 2015. Men Moderaterna – som inleder sin partistämma i Örebro i dag, torsdag – är alltså på stark frammarsch efter att Anna Kinberg Batra fått lämna posten som partiets ordförande till Ulf Kristersson.

Det bör dock nämnas att M fortfarande, enligt Aftonbladet, ligger nästan fem procentenheter under valresultatet från 2014.

“Men det är över 330 dagar kvar till valet, så mycket arbete återstår. Jag tror många väljare är trötta på det som upplevs som en gnällig politisk debatt och att det finns en efterfrågan på ett mer vuxet samtalsklimat. Det ska vi bidra till”, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till tidningen.

Miljöpartiet och Liberalerna skulle åka ur riksdagen om det var val i dag medan Kristdemokraterna klarar riksdagsspärren med nöd och näppe.

Av mätningen framgår också att de rödgröna partierna just nu är större (39,9 procent) än de fyra allianspartierna (38,3 procent).

Väljarsympatier enligt Aftonbladet/Inizios oktobermätning:
V: 6,6
S: 30,1
MP: 3,2
KD: 4,4
C: 11,5
L: 3,7
M: 18,7
SD: 17,9
Övriga: 4,1

Undersökningen omfattar 5.794 intervjuer under perioden 3 oktober-9 oktober 2017. Målgruppen är 18 år och äldre och frågan som ställdes i webbundersökningen var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”

ANNONS
In this article


ANNONS

ANNONS