Dagens PS

Reinfeldt KU-anmäls: ”Har yttersta ansvaret”

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) har anmälts för utfrågning i KU
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) har anmälts för utfrågning i KU
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 22 sep. 2017Publicerad: 22 sep. 2017

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) medger att tilltaget är ovanligt – men nödvändigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Socialdemokraternas riksdagsledamot Hans Hoff vill att den tidigare Alliansregeringen, och ”framför allt Fredrik Reinfeldt”, ska kallas till KU-förhör, rapporterar Aftonbladet på fredagen och hänvisar till en nyinkommen anmälan.

Anledningen, menar Hans Hoff, är att regeringen Reinfeldt aldrig verkställde riksdagens beslut att säkerställa informationssäkerheten vid outsourcing av it-tjänster. Ett behov som fastslogs efter en utredning från Riksrevisionen som överlämnades till regeringen 2011, skriver tidningen.

Hade regeringen i stället understrukit säkerhetsriskerna vid outsourcingen i de regleringsbrev – vilket alltså inte fanns med, enligt AB – som man skickade till Transportstyerlsen 2011-2014 hade den senaste skandalen på myndigheten kunnat undvikas, menar Hans Hoff bestämt.

”Hade den dåvarande regeringen gjort sitt jobb och verkställt riksdagens beslut så hade med största sannolikhet inte det här it-haveriet uppkommit på Transportstyrelsen”, säger han.

När Aftonbladet intervjuar Fredrik Reinfeldt om KU-anmälan och om hur han kommer att agera, svarar han:

”Jag har ingen anledning att gå några händelser i förväg. Jag har lämnat svensk inrikespolitik och konsituttionsutskottet får avgöra hur man hanterar sina granskningsärenden.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS