ANNONS

Riksdagen vill sätta toppolitiker i karantän

Ex-ministrar som vill ta klivet till näringslivet, som Göran Persson (S) och Björn Rosengren(S), ska kunna sättas i karantän i upp till ett år, enligt nytt förslag. (Foto: TT)

En genomgång av SR Ekot visar att förslaget om att sätta statsråd och statssekreterare i karantän i upp till ett år – i övergången mellan politiken till näringslivet – har brett stöd i riksdagen. Sverige är i dag ett av få länder som saknar reglering för dessa frågor som varit en het potatis i debatten de senaste åren. Några exempel på toppolitiker som fått prestigeuppdrag på ”andra sidan” är Göran Persson (S), Björn Rosengren (S), Filippa Reinfeldt (M) och nu högaktuelle Anders Borg (M).

ANNONS
ANNONS

I januari i år kom regeringen med ett förslag om en ny nämnd som före detta politiker skulle bli skyldiga att anmäla sig till i förväg vid en anställning. Om det nya jobbet skulle innebära intressekonflikter ska personen kunna förbjudas anställning i upp till ett år, skriver Ekot.

Något som riksdagsledamöter från de flesta partier stöder.

”Vi är i princip positiva till en reglering, och vi ser fram emot att regeringen återkommer till oss när man har analyserat remissvaren för att diskutera mer i detalj hur en sådan reglering i så fall ska utformas, säger Andreas Norlén (M), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, till Sveriges Radio.

Fredrik Eriksson, ledamot för Sverigedemokraterna i konstitutionsutskottet, vill dock gå ännu längre. Enligt honom riskerar det nya förslaget annars bli tandlöst.

”Det blir meningslöst att införa regler om det inte leder till några konsekvenser om man inte lever upp till reglerna.”

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS