Dagens PS

Partiledaren polisanmäls: "Det var ett misstag"

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 27 apr. 2017Publicerad: 27 apr. 2017
Den nya FI-ledaren Victoria Kawesa (mitten) anklagas för plagiat och har polisanmälts, rapporterar Aftonbladet. (Foto: TT)

Den nya FI-ledaren Victoria Kawesa (mitten) anklagas för plagiat och har polisanmälts, rapporterar Aftonbladet. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Victoria Kawesa, forskare och Feministiskt Initiativs nya partiledare, anklagas för att ha plagierat forskarkollegan Therese Svenssons verk. Det skriver Aftonbladet på torsdagen.

De två, båda doktorander i genusvetenskap, ska ha medverkat under en konferens vid Lindköpings universitet i höstas där partiledaren höll ett anförande med tillhörande Powerpoint-presentation.

Men att innehållet i presentationen var hämtat från ett publicerat verk framgick inte någonstans vilket fick många forskare att se rött. Gró Einarsdóttir, ordförande för doktarandkommittén vid Göteborgs universitet, är en av dem och som nu uppmanat Therese Svensson att göra en polisanmälan.

”Vi tycker att det var av en så stor omfattning att det inte kan beskrivas på något annat sätt än ett plagiat”, säger hon till AB.

Att Victoria Kawesa nu polisanmäls har enligt tidningen föregåtts av svidande kritik från det egna universitet i Linköping där prefekten Per Gyrberg skriftligen uttryckte det som ”helt oacceptabelt” efter att ha granskat FI-ledarens tidigare texter.

Victoria Kawesa, som också anklagas för att ha försökt tona ner händelsen, är ångerfull när Aftonbladet får kontakt via mejl.

”Jag begick ett misstag och jag har sett till att källan nu finns angiven på platser där min presentation är omnämnd på nätet. Och jag har även bett om ursäkt skriftligen”, skriver hon och berättar att hon själv inte tagit del av polisanmälan än.

MISSA INTE: Är Pokémon Go ett plagiat?  >

ANNONS

LÄS ÄVEN: Kinas nya superkopior får världen att tappa hakan  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS