ANNONS

Blurp – nu kan grodan hamna i KU

Alice Bah Kuhnkes groda om Umeå och IS-soldater kan bli ett fall för KU. (Foto: TT / montage)

DagensPS.se berättade i morse att demokratiministern hyllat Umeå för ett väl lyckat arbete med IS-återvändare.

Men i Umeå ställer man sig helt frågande till den ansvariga ministerns utspel i SVT:s Agenda.

”Vi har inte haft några konkreta fall /…/ Vi kan ju inte bli bra på något som vi inte gjort”, säger Seth Åberg, kommunens ansvarige för arbetet mot våldsbejakande extremism.

ANNONS

Nu reagerar allianspartierna med kraft på demokratiministern uttalande om att Umeå gjort ett bra jobb med IS-krigare – trots att kommunen alltså inte haft en enda återvändare.

”Jag kommer i dag å Allianspartiernas vägnar begära att ministern kommer till KU och förklarar sig”, säger KU:s ordförande Andreas Norlén till TT och peklar på det terrorhot som Säpo varnat för med återvändande IS-soldater.

Mot bakgrund av det anser Norlén att det är av största vikt att ministern som har i uppdrag att hantera frågan åtminstone vet vad hon pratar om.

Liberalernas ledare Jan Björklund tycker å sin sida att det var ”plågsamt” att se intervjun med Alice Bah Kuhnke i SVT. Han anser att frågan om islamistiska återvändare inte bör ligga på hennes bord.

”Det är alldeles uppenbart”, säger Björklund till TT.

I en telefonintervju med SVT Nyheter förklarar Alice Bah Kuhnke missförståndet med att uppgifterna kommit till henne från Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, som hon alltså själv är ytterst ansvarig för.

MISSA INTE: Ursäkta? Ministerns lovord skapar total förvirring [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Krönika: Detta kan stå terrorsekten IS dyrt [DagensPS.se] >

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS