Dagens PS

Minister: Jag ger inte pengar till tiggare

Åsa Regnér
Åsa Regnér
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 07 juni 2017Publicerad: 07 juni 2017

”Jag vill inte acceptera att människor sitter på marken och ber om pengar för sig och sina barn. Tiggeri är inte en väg ur fattigdom.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så skriver Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S) i en debattartikel på Aftonbladet på onsdagen och förklarar att hon inte ger pengar till tiggare på svenska gator eftersom det leder till att ”upprätthålla den och den kriminalitet och beroendeförhållanden som kan följa”. I stället anser hon att insatser i tiggarnas hemländer är det bästa sättet för att motverka utsattheten.

S-ministern passar på att belysa pågående och kommande åtgärder från regeringens håll. Bland annat arbetar man på EU-nivå för att förbättra situationen för fattiga i exempelvis Rumänien för att stärka välfärdssystem och skyddsnät, berättar hon.

Åsa Regnér påpekar också att insatser gjorts på svensk mark. Regeringen vill bland annat att två nya brott ska införas för att kunna komma åt de som tjänar pengar den som tigger: “utnyttjande av annans nödläge” samt “otillbörligt ekonomiskt utnyttjande av annan”. Man vill också göra det lättare att avhysa personer från privat mark, skriver hon.

MISSA INTE:  Polisen: Organiserat tiggeri omsätter miljoner  >

LÄS ÄVEN: M: ”Förbjud organiserat tiggeri i Sverige”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS