ANNONS
ANNONS

Man med tre fruar fick tre bostadsrätter

Nacka kommuns starke man, Mats Gerdau (M), är själv kritisk till bostadsköpen men konstaterar att det är i linje med Stefan Löfvens och den rödgröna regeringens asylpolitik. (Foto: TT)

Nacka köpte loss bostäderna för knappt 14 miljoner. “Vi varnade för de här konsekvenserna”, säger kommunens M-topp Mats Gerdau.

“Det är regeringen som är ansvarig”, skriver Per Gudmundson i en ledare i Svenska Dagbladet.

Uppståndelsen är stor över att den 57-årige syriske mannen med tre fruar och 16 barn fått tillgång till tre bostadsrätter i Nacka kommun nära Stockholm, vilket många bara vågar drömma om.

ANNONS
ANNONS

“Mannen bor tillsammans med en av fruarna och sju barn i en lägenhet i Saltsjöbaden, som Nacka köpt in för 5 450 000 kronor. Bredvid bor hustru nummer två med fyra barn, i en lägenhet som kostade kommunen 3 300 000 kronor. I en tredje lägenhet i samma fastighet bor den sista frun och fem barn – köpt för 5 200 000 kronor”, konstaterar Per Gudmundson i SvD.

I sak har kommunen inte gjort något fel. Tvärt om har beslutet fattats i enlighet med kravet om att alla kommuner måste ta emot nyanlända.

“Det är så här systemet är tänkt att fungera. Är man missnöjd bör ilskan riktas mot lagstiftaren”, slår Gudmundson fast.

Metros viralgranskaren berättar att mannen och hans familjer avsäger sig besittningsrätten i samband med att de flyttar in, vilket innebär att de endast får bo i bostäderna under en begränsad period. Det här förklarar Frida Plym Forshell, tillförordnad arbetsmarknadsdirektör i Nacka kommun, för tidningen.

I sociala medier rasar emellertid vissa över att invandrare åker gräddfil, tycker man. Kommentarerna handlar om vårdslös hantering av skattemedel och om kommunens uppgift är att finansiera polygami.

Någon undrar vilka andra bostadslösa som erbjuds mångmiljonlägenheter i Saltsjöbaden och så vidare.

Men Nacka kommun har följt regelverket, hur bisarrt det än låter. Staten har alltså klubbat att landets kommuner ska dela på försörjningsbördan för asylinvandringspolitiken. Dessutom accepterar Sverige månggifte som ingåtts i annat land.

Per Gudmundson betonar alltså att ansvar ska utkrävas av regeringen, som är ansvarig för den situation som uppstått.

Nacka kommun har köpt de aktuella bostadsrätterna för mannen, hans tre fruar och 16 barn på ett tvåårskontrakt och räknar med att sälja bostäderna med vinst när uthyrningsåtagandet går ut.

En kommentar på sociala medier lyder: “Tror någon att den kommunala försörjningsbördan kommer att upphöra om två år?”

Mats Gerdau, som är moderat kommunstyrelseordförande i Nacka kommun, är självkritisk till bostadsköpen men menar att kommunen bara har levt upp till lagen.

“Vi varnade för de här konsekvenserna med kortsiktiga, dyra och ibland dåliga lösningar. Men vi kan inte välja vilka lagar vi ska följa och vilka vi ska strunta i”, säger han och fortsätter, enligt Expressen:

“Återigen, det här är en effekt av Stefan Löfvens anvisningslagen. Staten har gett sig rätten att skicka nyanlända till kommunerna som är skyldiga att ordna boende”.

Det var Sverige Radios “Studio Ett” som var först med att berätta om nyheten.

Nacka kommun har sedan 1 januari 2016 fram till nu köpt 94 bostadsrätter för 305 miljoner kronor till nyanlända, enligt Svenska Dagbladet.

I landet som helhet hade 52 av 290 kommuner  köpt bostadsrätter och/eller småhus för att hyra ut till hyra ut till personer som anvisats boende i kommunen, enligt tidningen.

ANNONS
In this article


ANNONS

ANNONS