Dagens PS

Ledarkollen: Vackert när vi hyllar polska brandmän

Polska brandbilar på väg till Sverige. (Foto:TT)
Polska brandbilar på väg till Sverige. (Foto:TT)
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 23 juli 2018Publicerad: 23 juli 2018

 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag handlar ledarkollen om folkförakt vid omröstningar, om fördomar, om antalet kvinnor i politiken och om bränderna.

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Om folket röstar fel, rösta igen

Röstar folk “fel” kan ju makten alltid kräva en andra omröstning. DI tycker att det krävs en andra omröstning i Storbritannien; “Situationen i Storbritannien är utom kontroll och regeringen förefaller oförmögen att styra upp den. Det bästa vore därför att, som författaren Robert Harris uttryckt det, ”lämna tillbaka den skrikande, sparkande, bajsande brexit-bebisen till sina föräldrar – det brittiska folket”. Beslutet är av sådan dignitet att det förtjänar två omröstningar.”

Våra fördomar

GP skriver om våra förutfattade meningar om andra människor: “Vi människor har en tendens att förknippa folks utseende och bakgrund med vissa karaktärsegenskaper. Gråtofsar är på väg att bli senila. Kvinnor går igång på realisationer av kläder. Män är intresserade av bilar. Norrlänningar är sävliga, stockholmare dryga. Kanske skulle några till och med hävda att vår strävan att döma hunden efter håret är en medfödd instinkt.”

Feministisk kris

ETC skriver om antalet kvinnor i politiken: “Sedan Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen har andelen kvinnliga ledamöter minskat. Från toppnoteringen 47,3 procent efter valet 2006, till 43,6 procent sedan valet 2014. Inför höstens val är andelen kvinnor på partiernas valsedlar dessutom lägre än i förra valet så risken är stor att vi får ännu färre kvinnor i riksdagen framöver. Sverigedemokraterna är förstås det mest manliga partiet med bara 30 procent kvinnor. Men sedan kommer Moderaterna, som dessutom har minskat kvinnorepresentationen rejält sedan förra valet. Från 42 till 39 procent. På listorna i årets val har Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna i tur och ordning 43, 45 och 45 procent kvinnor.”

ANNONS

Som ur en actionfilm

Det har sett ut som en scen ur en storslagen actionfilm. Polska brandmän har anlänt till Sverige under jubel och fanfarer. Expressen skriver: “Det är för tidigt att dra några slutsatser om hur Sveriges beredskap vid skogsbränder bör se ut framöver, vilka plan som bör köpas in och huruvida Sverige bör ha egna vattenbombare. Men en sak är säker: Ensam är inte stark. Sverige hade inte klarat sig utan hjälp från andra länder. Dziękuję, merci och danke, till våra europeiska vänner.”

Dagens Snackis: De polska brandbilarna möttes av jublande människor när de rullade in i Sverige. Man blir stolt och glad. Både över människors vilja att hjälpa och över svenskars förmåga att visa tacksamhet.

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS