Dagens PS

Ledarkollen: Är det här alltid bra?

Vad betyder egentligen "breda" överenskommelser? Det och mycket annat handlar dagens ledarkoll om. (Foto: TT)
Vad betyder egentligen "breda" överenskommelser? Det och mycket annat handlar dagens ledarkoll om. (Foto: TT)
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 21 nov. 2018Publicerad: 21 nov. 2018

Dagens ledarkoll handlar om det politiska spelet, om sexualbrotten, om religionens förödande makt över människor och om skadegörelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Vad är en “bred” överenskommelse?

DI skriver om det politiska skeendet: “Under den utdragna regeringsbildningen talas det ofta om behovet av breda överenskommelser. Och med ‘bred’ avses inte att det måste finnas en majoritet för förslaget, utan att den ska vara ‘blocköverskridande’. I detta sammanhang används gärna ordet ‘reform’ för att visa att det handlar om beslut som är genomgripande, en ändring av grundförutsättningarna på ett samhällsområde.”

Stoppa skadegörelsen!

Borås Tidning lyckas ofta beskriva något större skeende genom att skriva om den lokala versionen av detta skeende. I dag om skadegörelse: “Krossade rutor, nedklottrade elskåp och vandaliserade busskurer. Detta är vardagen i allt för många svenska städer. På senare tid har Fristad i Borås varit en av de orter som drabbats hårt av skadegörelse. Det man äger älskar och vårdar man, det man hyr älskar och vårdar man kanske lite mindre och det som är allmänt faller allt för ofta offer för vandalism och skada. Förenklat visserligen. Men hur kommer det sig egentligen att vi låter vissa våldföra sig på saker i våra gemensamma utrymmen?”

Religiös sekterism också i Sverige

Eskilstuna-Kuriren skriver om ett allt större problem, unga människor som inte får vara tillsammans för att deras föräldrar bekänner sig till en viss tro: “Hennes familj är muslimer och hans kristna. Båda kommer från Mellanöstern och miljöer som präglas av sekteristiska motsättningar, och det är religionen som görs till ett hinder även för Leila och Khaled. Hon tillåts inte ha en relation med en kristen. Hoten från Leilas far gör att även Khaleds familj fogar sig och försöker avsluta relationen mellan ungdomarna. De spelar med men accepterar inte föräldrarnas beslut utan träffas i hemlighet. De vill leva tillsammans men slits samtidigt mellan det liv de har valt och saknaden efter sina familjer.”

Sexualbrotten skenar

ANNONS

Expressen skriver om att sexualbrotten ökar lavinartat: “2018 års upplaga av Nationella trygghetsundersökningen (NTU) borde generera krigsrubriker. Den dramatiska ökningen av brott mot person, som uppmättes förra året, bekräftas i årets studie – och överträffas till och med. Utsattheten för hot och personrån fortsätter uppåt. Men det som verkligen sticker ut är sexbrotten. Sedan år 2012 har kvinnors utsatthet för sexbrott fyrdubblats. Inom åldersgruppen 16-24 år uppger numera var tredje kvinna – 34,4 procent – att de utsattes för ett sexbrott under 2017. Det är svindlande siffror, som nästan är omöjliga att ta in.”

Dagens snackis:

Sexualbrotten ökar lavinartat. Sverige säger sig ha en feministisk utrikespolitik. Bland annat. Vi slår oss för bröstet om vår kamp för jämställdhet. Det skulle behövas en slags haverikommission som på allvar gick till botten med det som sker. Mer än meningslös politisk retorik och enkla applåder, enkla poäng.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS