Dagens PS

Ledarkollen: Vem leder landet?

Utmanarna! På söndag är det val i Sverige. Frågan nu vem som kommer leda landet på måndag. Just den frågan verkar dock ingen vilja svara på. (Foto: TT)
Utmanarna! På söndag är det val i Sverige. Frågan nu vem som kommer leda landet på måndag. Just den frågan verkar dock ingen vilja svara på. (Foto: TT)
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 07 sep. 2018Publicerad: 07 sep. 2018

Dagens ledarkoll handlar så klart om valet. Ur flera aspekter. På söndag är det dags. På måndag startar en ny ordning, åtminstone i fyra år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Vem kommer leda landet?

Vem kommer egentligen leda landet efter valet på söndag? Turerna är många, svaren något färre. DI försöker reda viss ordning i förvirringen: “Det har talats en del i valrörelsen om den nya regel i grundlagen som för första gången kan bli aktuell i år. Det kallas obligatorisk statsministeromröstning och infördes för att en statsministerkandidat skulle få sitt förtroende prövat i riksdagen. Statsministern skulle inte längre bara kunna sitta kvar även om man har ‘vunnit’ valet. Det skulle bli en parlamentarismens kontrollstation.”

Klimathotet tvingar fram ny politik?

ETC skriver om att klimatet borde rikta väljarkåren åt ett annat håll: “Det skenande klimatet, utsläppen utom all sans trots att vi vet att de måste stoppas, kan aldrig lösas om det är vinst, avreglering och privatisering som styr politiken. Klimathotet kommer tvinga fram en annan politik.Ju fortare ett parti på allvar utmanar nyliberalismen desto bättre.
För barnbarnen.”

Miljöpartiet går från oklarhet till oklarhet

Expressen skriver att Miljöpartiet varit ett snöre under fyra år: “Därmed har de rödgröna kunnat leverera mestadels bra miljöpolitik, i allt annat har MP varit ett sänke. De gröna statsråden har, möjligen undantaget Isabella Lövin, varit antingen helt inkompetenta, mestadels inkompetenta eller, i fallet Mehmet Kaplan, flagrant olämpliga. Att MP inte har mognat av fyra år vid makten påmindes vi om på torsdagen, då Gustav Fridolin meddelade att MP vill ha en ny ministerpost: ministern mot psykisk ohälsa. Ska alltså psykeministern slåss med kroppsminister Annika Strandhäll (S) om budgetutrymme? Och hur kan inte cancer vara en ministervärdig diagnos? Miljöpartiet är inte regeringsfähigt.”

Valhemligheten hotas

ANNONS

GP får sista ordet denna sista vardag innan valet: “Utländska valobservatörer varnar för att valhemligheten inte skyddas i Sverige. Väljare som inte vill röja sina politiska preferenser tvingas att antingen plocka på sig samtliga valsedlar eller ta med valsedlar till vallokalen. Det förekommer att familjer röstar tillsammans i valbåset och att partiers valsedlar saknas. Största hotet mot svenska valets legitimitet behöver inte vara främmande makt.”

Dagen snackis:

Valet på söndag. Nu avgörs det. För egen del har de här fyra åren sårat mig djupare än jag först trodde var möjligt. Hela min grundläggande syn på Sverige som en fri och tolerant och öppen demokrati där man får skriva och känna och tycka som man vill har skakats i sina grundvalar. På söndag är det val. Välj rätt.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS