ANNONS

Bomben: Regeringen kör över Reepalu

Civilminster Ardalan Shekarabi (S) planerar enligt Di att söka en kompromiss med alliansen. Välfärdsutredaren Ilmar Reepalu får därmed inget gehör för sitt förslag på vinsttak. (Foto: TT)

Enligt Dagens Industri, som hänvisar till källor i regeringen, har förhandlingarna med V gått i stå. I stället är regeringen beredd att nu förhandla fram en kompromiss med M och L om kvalitetskraven i välfärdssektorn.

ANNONS
ANNONS

I klartext innebär det att regeringen – enligt Di – kan komma att släppa Reepalu-utredningens krav på vinsttak för välfärdssektorn.

Kontakter över blockgränsen förbereds nu, skriver tidningen.

”Civilminister Ardalan Shekarabi kommer enligt vad Di erfar att göra ett seriöst försök att nå en kompromiss över blockgränsen, och då i första hand med Moderaterna och Liberalerna”, uppger Di och tillägger:

”Men det kräver i så fall att man kan hitta en annan lösning som ändå avsevärt begränsar vinsterna i sektorn. En möjlig sådan som man på finansdepartementet nu överväger är nya tuffa kvalitetskrav för skolan och äldreomsorgen.”

Enligt artikeln finns det flera skäl till att regeringen nu kan komma att ändra kurs, dels har förhandlingarna alltså med Vänsterpartiet kört fast, dels har finansdepartementet – enligt Di:s källor – uttryckt stora tveksamheter till Reepalus förslag på vinsttak, som av allt att döma bara skulle röstas ned av riksdagen.

Det sista, att loppet är kört på förhand, ska enligt Di ha föranlett regeringen att överväga att göra upp över blockgränsen i frågan innan valet.

Samtidigt förutsätter en uppgörelse med de borgerliga partierna, enligt Di, att statsminister Stefan Löfven får någon form av garanti för att han kan sitta kvar mandatperioden ut i och med att en uppgörelse om vinsttaket med alliansen sannolikt leder till att V bryter budgetsamarbetet. Med bara S och MP kvar är de rödgröna inte längre största regeringskoalition, konstaterar tidningen.

MISSA INTE: PS avslöjar: Rapport spår kaos i landstingen [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Debatt: Inse att det är omöjligt, Reepalu! [DagensPS.se] >

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS