Dagens PS

Hillary kan bli president – om detta händer

Hillary Clinton kan faktiskt fortfarande
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 11 nov. 2016Publicerad: 11 nov. 2016

Som flera medier rapporterat de senaste dagarna vann Donald Trump valet trots att Hillary Clinton faktiskt fick fler röster från folket. Anledningen till detta är att, det som i slutändan bestämmer vem som svärs in i Vita huset, är de så kallade elektorrösterna som fördelas ojämnt mellan olika stater.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men faktum är att samma snåriga system faktiskt kan komma ställa hela valet på ända, skriver New York Post men medger att chansen, eller risken om man så vill, är extremt liten.

Vad många kanske inte vet är att det faktiskt står en verklig person bakom varje elektorröst. Och som NY Posts Laura Italiano påpekar:

”Det finns tekniskt sett inget som hindrar en elektor att rösta precis som den vill, i motsats till valresultatet eller helt och hållet avstå från att lägga sin röst.”

Att en elektor väljer att rösta emot folket är enligt New York Post väldigt ovanligt och i USA:s historia har rösterna gått i linje med valresultatet i 99 procent av fallen. Men det inträffar då och då. Så sent som 2004 vägrade en ”trolös elektor” – som det kallas – att lägga sin röst på John Kerry och gav den i stället till John Edwards. Rösten hade dock ingen politisk påverkan eftersom George W. Bush redan fått 286 av elektorrösterna.

Men även om sannolikheten att Hillary Clinton blir USA:s president är minimal kanske fenomenet ändå är troligare än någonsin tidigare. Som New York Post konstaterar har stödet för en republikansk kandidat sällan varit så låg inom det egna partiet.

Dock krävs det ett smärre mirakel. För att Hillary ska snuva Trump på presidentposten krävs det att minst 21 republikanska elektorer kovänder.

MISSA INTE: Historia: Alla galna presidentkandidater  >

LÄS ÄVEN: Michael Moore fick rätt  >

ANNONS

URSPRUNGSKÄLLAN: The one scenario that could still get Hillary into the White House  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS