ANNONS
ANNONS

Di-skribent angriper regeringens dumsnålhet

Finansminister Magdalena Andersson, statsminister Stefan Löfven och regeringen lever i "en illusion", anser Dagens Industris Henrik Mitelman. (Foto: TT)

Anser att politikerna lever i ”en illusion” och ”på kredit”.

Henrik Mitelman i Dagens Industri konstaterar att en rad tuffa utmaningar väntar Sverige, oberoende av att statens finanser nu är på topp och att upplåningen – enligt Riksgälden – är solida.

Det är en naturlig följd, menar tidningens skribent, av högkonjunkturen och höga skatter – och att räntekostnaderna hålls nere av ett bristande utbud av statsobligationer.

ANNONS
ANNONS

”Samtidigt går det inte att komma ifrån att dagens verklighetsbeskrivning är en illusion. För Riksgälden är det midsommarafton – alla stjärnor står rätt. Problemet är att det inte blir ljusare. Tillväxten matas av lägre bostadsinvesteringar och dämpad ökning av konsumtion. Då blir det lägre skatteintäkter än planerat”, framhåller Mitelman i Di, där han även ser ett hot med skenande migrationskostnader.

”Efter fem till åtta år i landet tenderar endast hälften av invandrarna att vara i arbete, en situation som även krasst ekonomiskt är katastrofal om inget görs.”

Henrik Mitelman menar att regeringen bara sitter ”och väntar på att bomben ska brisera” – ökade budgetkostnader för kriminaliteten icke att förglömma.

Det saknas, anser han, investeringar för framtiden i en tid när skolan och infrastrukturen faller ihop.

”Dumsnålheten och naiviteten kommer nu som en gunga i nacken”, varnar Henrik Mitelman i Dagens Industri.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS