ANNONS
ANNONS

Analys: Bara ett mirakel kan rädda KD

I dag talar KD-ledaren Ebba Busch Thor i Almedalen. Partiet behöver ett "mirakel" för att klara riksdagsspärren i valet 2018, tror Mats Knutson på SVT. (Foto: TT)

Det här visar en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

Den är baserad på 1.000 intervjuer ur ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18-79 år.

Och där uppger alltså fyra av tio som röstar på något av allianspartierna att de räknar med att Kristdemokraterna inte klarar fyraprocentspärren i nästa val och därmed förlorar sina platser i riksdagen. Hela 25 procent av alliansväljarna tror att KD tvingas lämna riksdagen.

ANNONS
ANNONS

“Sådana här siffror innebär att det kan bli svårare för Kristdemokraterna att få stödröster. Väljare kan bli oroliga över att de ska kasta bort sin stödröst på ett parti som inte kommer in i riksdagen”, säger Mats Knutson, politisk kommentator på SVT Nyheter, som konstaterar i en analys att KD-ledaren Ebba Busch Thors parti har många utmaningar att brottas med.

“Det är nu nere på opinionsnivåer som rimligen ger varje partistrateg skrämselhicka. Att vända opinionsutvecklingen blir svårt. Risken den här gången är överhängande att partiet åker ur riksdagen i valet 2018”, spår Mats Knutson.

Han tror inte att M-väljare kommer att taktikrösta på KD då Moderaterna har egna, alarmerande usla opinionssiffror att tampas med.

KK kan i det här läget, enligt Mats Knutson på SVT, bara “hoppas på mirakel”.

I dag, torsdag, är det KD:s dag i Almedalen.

MISSA INTE: Har fått en tidsfrist – då ryker hon [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: PR-proffsens råd till Kinberg Batra [DagensPS.se] >

ANNONS
In this article

ANNONS

ANNONS