ANNONS
ANNONS

”Vindkraftsbubblan har blivit uppenbar”

vindkraft2.jpg

Den planerade utbyggnaden av vindkraften till 25-30 TWh, beräknas enligt Svensk Vindenergi skapa 12.000-14.000 nya jobb de närmaste tio åren.

Om man får tro Marian Radetzki och Jonny Fagerström är det hela en glädjekalkyl som kräver subventioner på svindlande 300 miljarder kronor fram till 2035. Samtidigt blir elen ­dyrare om ­investeringarna förverkligas, skriver de i Dagens Industri.

Artikelförfattarna visar på erfarenheter från Norge och den nyöppnade parken Havsnäs i Västernorrland. Det visar sig enligt Radetzki och Fagerström att investeringar på hundratals miljoner kronor bara skapar några enstaka nya jobb.

ANNONS
ANNONS

Många stora vindkraftprojekt befaras duka under när de offentliga stöden krymper.

”Den globala vindkraftsbubblan ­pyser betänkligt i finanskrisens spår. Allt fler länder har svårt att vidmakthålla subventionsnivåerna när återställning av balansen i de ­offent­liga budgetarna fått högsta prioritet”, skriver Marian Radetzki och Jonny Fagerström och avslutar:

”De som har satsat stort på en ljus framtid kommer att bli besvikna eller rentav utarmade. Relativt få anställda kommer dock att drabbas i denna ­extremt kapital­intensiva verksamhet.”
 

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS