ANNONS
ANNONS

”Tusentals sparare lurade – vet inte själva om det”

sx21b34c.jpg

Det var i juli 2013 som en mindre nogräknad försäkringsförmedlare gjorde över 20.000 fondbyten i Premiepensionssystemet från en aktiefond till en räntefond.

Fondbytena uppgick till totalt 2,1 miljarder kronor och en majoritet av alla byten gjordes med pensionsspararnas pinkod – helt utan kundernas godkännande.

Redan efter två veckor fick Pensionsmyndigheten kännedom om bluffen.

ANNONS
ANNONS

”Men i stället för att snabbt begränsa skadan för spararna genom att återföra deras pengar till den fond de senast aktivt valt så ville man invänta utfallet av en utredning hos Ekobrottsmyndigheten”, skriver Erik Lidén i SvD.

I augusti 2014 konstaterade EBM att anställda hos den aktuella försäkringsförmedlaren gjort sig skyldiga till grov urkundsförfalskning. Den ansvarige förmedlaren förlorade sit tillstånd hos Finansinspektionen och försatts i konkurs.

Men det är först nu, alltså mer än ett halvår efter EBM:s utlåtande, som Pensionsmyndigheten går ut med information till de drabbade. Erik Lidén drabbades själv hårt när förmedlaren flyttade hans kunder från hans aktiefond Inside Active Global till räntefonden Optimus High Yield.

”Vårt bolag har lidit omfattande skada”, skriver Erik Lidén i SvD.

Hela 13.000 sparare finns fortfarande kvar i räntefonden och Pensionsmyndigheten överlåter ansvaret till de drabbade att själva neutralisera brottet genom ett fondbyte. 

Erik Lidén varnar för att många sparare missat att de utsatts för ett brott.

”Pensionsmyndigheten ska agera i pensionsspararnas intresse och bör värna särskilt om de svagaste. Men i handling har jargongen på myndigheten i stället varit att ”man får skylla sig själv om man lämnar ut sin pinkod”. Det är en häpnadsväckande inställning och ett hån mot de som drabbats”, skriver han.

LÄS MER: ” Lurade sparare lämnas i sticket” (SvD Brännpunkt) »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS