ANNONS
ANNONS

TCO vill öka insyn i Riksbanken

Stefan.jpg

TCO:s chefsekonom Göran Zettergren och samhällspolitiske chefen Roger Mörtvik anser att penningpolitiken i dag avgörs av vilka som utses till ledamöter i Riksbankens direktion.

”Just därför bör inte tillsättningen av Riksbankens direktionsledamöter ske utan transparens och i slutna rum som hittills”, skriver de båda på Dagens Nyheters debattsida.

LÄS HELA ARTIKELN: ”Riksbankens uppdrag måste förankras politiskt” (DN Debatt) »

ANNONS
ANNONS

Mörtvik och Zettergren föreslår att nya kandidater till direktionen ska delta i öppna utfrågningar i riksdagens finansutskott.

”Där ska kandidaterna kunna utfrågas om sin syn på penningpolitiken och vilka kvalifikationer de har för uppdraget”, skriver de.

TCO-företrädarna tycker också att ledamöterna i riksbanksfullmäktige huvudsakligen ska ”hämtas från riksdagen”. Samtidigt vill de slå vakt om Riksbankens ”operativa oberoende”.

På deras önskelista för banken står också ett mycket ”tydligare politiskt och demokratiskt förankrat uppdrag”:

”Detta behöver förtydligas med ett uttalat ansvar för stabiliseringspolitiken och ett kompletterande sysselsättningsmål. Det behövs helt enkelt ett regelverk kring Riksbanken som gör att väljarna ges möjlighet att utkräva ansvar”.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS