ANNONS

TCO vill öka insyn i Riksbanken

Stefan.jpg

TCO:s chefsekonom Göran Zettergren och samhällspolitiske chefen Roger Mörtvik anser att penningpolitiken i dag avgörs av vilka som utses till ledamöter i Riksbankens direktion.

”Just därför bör inte tillsättningen av Riksbankens direktionsledamöter ske utan transparens och i slutna rum som hittills”, skriver de båda på Dagens Nyheters debattsida.

LÄS HELA ARTIKELN: ”Riksbankens uppdrag måste förankras politiskt” (DN Debatt) »

ANNONS

Mörtvik och Zettergren föreslår att nya kandidater till direktionen ska delta i öppna utfrågningar i riksdagens finansutskott.

”Där ska kandidaterna kunna utfrågas om sin syn på penningpolitiken och vilka kvalifikationer de har för uppdraget”, skriver de.

TCO-företrädarna tycker också att ledamöterna i riksbanksfullmäktige huvudsakligen ska ”hämtas från riksdagen”. Samtidigt vill de slå vakt om Riksbankens ”operativa oberoende”.

På deras önskelista för banken står också ett mycket ”tydligare politiskt och demokratiskt förankrat uppdrag”:

”Detta behöver förtydligas med ett uttalat ansvar för stabiliseringspolitiken och ett kompletterande sysselsättningsmål. Det behövs helt enkelt ett regelverk kring Riksbanken som gör att väljarna ges möjlighet att utkräva ansvar”.

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS