ANNONS
ANNONS

Svenska sparkrav hånas i New York Post

Ulf-Hjertonsson2.jpg

Sverige har haft ett konsulat i New York sedan 1834. Men nu riskerar alltså generalkonsuln Ulf Hjertonsson och hans 23 anställda att behöva skruva isär sina Ikea-möbler och åka hem.

“Ulf Hjertonsson brukade ha flådiga partyn för besökande dignitärer och prominenta svenskar. Men tiderna av forsande lingonvodka och “all-you-can-eat meatballs” kan nu alltså vara över”, skriver New York Post.

Sverige kan alltså som enda land i väst komma att stänga sitt generalkonsulat i världsmetropolen. Renee Lundholm, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren, är högst oroad över utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

“Det är katastrofalt. Svensk kultur och svenskt näringsliv kommer att bli lidande”, säger hon till New York Post.

Hon får medhåll av Volvos USA-chef Tomas Eriksson, som kräver en förklaring av regeringen om hur man tänker hjälpa till i området i fortsättningen.

“Det här skulle vara ett hårt slag för oss”, säger han till tidningen.

Flera högt uppsatta diplomater som Aftonbladet talat med är upprörda över regeringens sparplaner.

“Det är en dålig idé”, säger Hans Blix, ordförande i Kommissionen mot massförstörelsevapen, och får medhåll av Jan Eliasson, ordförande i FN:s generalförsamling.

“Sverige backar in i framtiden. Vad som pågår är en uppseendeväckande försvagning av Sveriges representation i utlandet”, säger han till tidningen.

ANNONS
In this article


ANNONS

ANNONS