ANNONS
ANNONS

”Slutet för industrier och välfärdssystem”

europa.jpg

Internationell konkurrens i kombination med snabbt växande kapitalmarknader har enligt Jan Jörnmark fört världens och europas invånare närmre varandra på ett dramatiskt sätt.

Det finns naturligtvis enorma fördelar, där diktaturer avvecklats, fred uppnåtts och levnadsstandarden stigit rekordsnabbt. Men svagheterna blir allt mer tydliga, menar docenten.

”Olikheter mellan länder täcktes med tjocka lager av spackel och täckfärg. Statliga stödpaket och devalveringar var dussinvaror runt om i Europa. Det fanns snart sagt inga sysselsättningsproblem som inte kunde lösas med hjälp av en subventionerad bilfabrik i Malmö eller ett OS i Aten”, skriver Jörnmark på Expressens Sidan 4.

ANNONS
ANNONS

De öppna kapitalmarknaderna har genligt Jan Jörnmark jort det lättare att dölja brister under kortare perioder, eftersom de sista högkonjunkturerna karaktäriserats av ”tidvattenliknande vågor av billigt kapital”. Docenten tror att krisen kommer att öka centraliseringen inom EU. Han spår även att ännu fler industrier försvinner när, som han uttrycker det, ”den tyska högproduktiviteten blir norm”.

”Dessutom kommer ”interna devalveringar” och tvångsmässiga nedskärningar av välfärdssystem att tvinga fram en allt större rörlighet på kontinenten. Utmaningarna kommer att bli mycket stora – vilket gör att det politiskt blir enklast att låtsas som att de inte finns ända fram till att paniksituationerna pressar fram nya lösningar”, skriver Jan Jörnmark i debattartikeln.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS