ANNONS
ANNONS

Slår larm: ”Allvarliga fel” i FI:s nya amorteringskrav

ta40727b.jpg

Finansinspektionen, FI, inför den 1 augusti nya hårda amorteringskrav på bolån, i ett försök att  dämpa hushållens skuldsättning och motverka prisuppgångar på bostäder.

Men enligt Stefan Attefall och Ulf Perbo handlar det om ett feltänk. 

Rent principiellt anser de att FI:s  åtgärd är korrekt.

ANNONS
ANNONS

”FI har dock gjort allvarliga fel i utformningen av reglerna för sina åtgärder som kan innebära stora samhällsekonomiska problem”, skriver Attefall och Perbo i Dagens Industri.

För det första är det enligt artikelförfattarna ”olämpligt” att  ha samma kreditbegränsningar (bolånetak och amorteringskrav) på nyproduktion som på handel med befintliga fastigheter. FI:s förslag riskerar helt enkelt att dämpa den för Sverige livsviktiga nyproduktionen av bostäder.

Amorteringskravet är dessutom utformat så det ger ”små önskade effekter i förhållande till de oönskade”, menar Attefall/Perbo.

”Med upplägget att bara nya lån omfattas träffar kreditrestriktionerna i stor utsträckning nyproduktion, alltså det som inte borde träffas. Om man undantar lån till nyproduktion men i stället stramar åt övrig kreditgivning blir det samhällsekonomiska utfallet mycket bättre”, skriver duon i DI.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS