ANNONS
ANNONS

SEB-ekonom: Danderyd ligger risigt till år 2031

pensionar.jpg

Allt färre ska försörja allt fler.

SCB har på uppdrag av SEB gjort en prognos om hur enskilda kommuner påverkas av de stora demografiska förändringarna närmaste 30 åren. Till ”ansträngd arbetsbörda” räknas kommuner med en försörjningsbörda på 2,5.

Det vill säga att två personer i arbete ska försörja sig själva och tre personer till.

ANNONS
ANNONS

”Det är jämförbart med hur kommunernas läge var under 90-talskrisens värsta år”, skriver Jens Magnusson i sin artikel.

Och det är inte enbart ”fattiga” kommuner som kommer att drabbas. År 2015 kommer så många som 100 kommuner vara uppe på eller över den här nivå. År 2020 är motsvarande siffra alltså 200 kommuner.

”Kommuner som i dag är väl fungerande kommer då, år 2031, att ha en ansträngd försörjningsbörda. Dit hör till exempel Danderyd, Norrköping, Vellinge, Malmö, Lund, Helsingborg, Uddevalla och Sandviken”, skriver Jens Magnusson på DN Debatt.

Om 20 år kommer inte mindre än 12 kommuner att ha en extrem försörjningsbörda på 3 eller mer. Värst drabbade är kommunerna Eda, Haparanda, Ljusnarsberg, Pajala, Årjäng, Åsele, Överkalix och Övertorneå men också Borgholm på Öland, Flen i Sörmland, Gullspång i Västra Götaland samt Simrishamn i Skåne kommer att drabbas hårt.

”Lösningarna kan skilja sig från individ till individ och från kommun till kommun. Men gemensamt för alla är att det nu är hög tid att börja planera för den allt tyngre försörjningsbördan i kommunerna”, skriver Jens Magnusson.

 

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS