ANNONS
ANNONS

”Så har Systembolaget lurat regeringen”

sprit.jpg

Vinklubbarna i Sverige står för 0,7 procent av den svenska vinmarknaden.

Systembolaget bedömer nu detta som ett så pass stort hot att de måste börja med hemkörning – alltså leverera öl, vin och starksprit direkt hem till svenskarnas dörrar. Detta trots att Rosengrendomen från 2007 slog fast att privatimport av vin inte utmanade Systembolagets monopol och att det därmed är fullt lagligt.

För ett bolag som har till uppgift att genom sitt monopol värna folkhälsan, ter sig detta ytterst märkligt, menar Patrik Brännfors.

ANNONS
ANNONS

”Vi ställer oss frågande till vilka drivkrafter som stått bakom beslutet och på vilket sätt folkhälsan värnas genom att öka tillgängligheten på bl a starksprit så brutalt”, skriver han på SvD.se.

LÄS MER: Hela debattartikeln hittar du här »

Denna andel på 0,7 procent utmanar enligt riksdagsledamoten Carl B Hamilton (FP) hela Systembolagets legitimitet. Om vinklubbarna får leverera vin hem till dörren så måste även Systembolaget få göra det, lyder argumentet.

”Att en riksdagsledamot från ett parti som är delvis sprungen ur nykterhetsrörelsen vill öka Systembolagets försäljning kan te sig märkligt. Kanske kan det förklaras med det faktum att Hamilton även sitter i Systembolagets styrelse”, frågar sig Patrik Brännfors, som varnar för ”förödande konsekvenser för folkhälsan”.

Vinklubbarna erbjuder kvalitetsvin – oftast i en högre prisklass – medan hemkörning från Systembolaget bäddar för massleverenser av bag-in-box, ölflak och spritflaskor. Allt för att ”man ska öka servicen” till svenska folket, som folkhälsominister Maria Larsson motiverade beslutet med.

”Att Systembolaget, med Carl B Hamilton som galjonsfigur, inte bara har lyckats utmåla vinklubbarna som det stora hotet mot folkhälsan och Systembolaget, utan också lyckats lura både nykterhetsrörelsen och regeringen att öppna upp för spritutkörning, är häpnadsväckande”, skriver Patrik Brännfors och avslutar:

Regeringsbeslutet om hemkörning fick Carl B Hamilton att utropa seger på sin blogg. Brännfors ”gratulerar” Systembolaget och Hamilton till en väl utförd lobbykampanj men konstaterar samtidigt att regeringen är ”uppenbart grundlurad”.

”Frågan till regeringen, framför allt till folkhälsominister Maria Larsson, kvarstår; på vilket sätt är Systembolagets hemkörning en vinst för folkhälsan?” skriver vd:n.

LÄS ÄVEN: ”Med hemkört blir dubbelmoralen tydlig” (fler kritiska röster på SvD.se) »
 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS