ANNONS

Riksbanken höjer reporäntan till 1,5 procent

asd.jpg

”För att stabilisera inflationen nära målet på 2 procent och undvika ett för högt resursutnyttjande behöver reporäntan höjas”, skriver Riksbanken i beslutet som offentliggjordes klockan 9.30. 

ANNONS
ANNONS

Riksbankens prognos för den framtida reporäntan, räntebanan, pekar mot ett pärlband av höjningar framöver, skriver TT. Enligt den räntebana som Riksbanken publicerade i december kommer reporäntan ligga på 2,9 procent, räknat som kvartalsmedelvärde, under sista kvartalet 2012.

I sin nya prognos spår Riksbanken att reporäntan kommer att ligga på 3,2 procent första kvartalet 2013, alltså mer än en fördubbling jämfört med i dag.

”Förutsättningarna är som helhet goda för en fortsatt hög tillväxt i Sverige”, skriver Riksbanken och konstaterar att styrkan i den svenska ekonomin håller i sig samtidigt som arbetsmarknadsläget ”stadigt förbättras” samtidigt som exporten ökar och tillväxten i världsekonomin är ”sammantaget god”. 

Bistrare tider väntar alltså svenska hushållen. Enligt Nordeas prognos, som gjordes innan tisdagens räntebesked, väntar en kostnadsökning på 2.300 kronor i månaden om ett år för en familj som har bolån (bundet på ett år) på 2,8 miljoner kronor.

”Vi står inför en serie räntehöjningar, alla prognoser säger så och det är det vi ska utgå i från”, säger Nordeas familjeekonom Ingela Gabrielsson till TT.

”Det viktiga nu är att man realistiskt räknar på vad räntehöjningen kan kosta samtidigt som man ser över sitt buffertsparande och kanske undersöker om det finns några andra månadskostnader man kan dra ner på.”

Vice riksbankschef Karolina Ekholm och vice riksbankschef Lars E.O. Svensson reserverade sig mot beslutet att höja räntan med 0,25 procentenheter till 1,5.

PROGNOS FÖR REPORÄNTAN 2011-02-15 (DECEMBERGPROGNOSEN INOM PARENTES)

2011 kv 2: 1,7 (1,6)
2012 kv 1: 2,5 (2,2)
2013 kv 1: 3,2 (3,1)
2014 kv 1: 3,6

(Källa: Riksbanken)

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS