ANNONS
ANNONS

”Putin världens rikaste”

Vladimir-putin.jpg

I alla fall om man får tro ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov,. ledare för det liberala Jablokopartiet.

”Andra källor uppskattar att förmögenheten ’endast’ uppgår till 80 miljarder dollar – vilket redan det skulle göra honom till världens rikaste man”, skriver författaren och förläggaren Vera Efron i en artikel på Dagens Industris debattsida, onsdag.

Att en av dessa källor är den Putinkritiske författaren Stanislav Belkovsky är kanske ett bevis för att man ska dessa siffror med en nypa salt. Men ryktet om Putins sanslösa rikedomar är onekligen seglivat…

ANNONS
ANNONS

Enligt senaste Foirbes-listan, som offentliggjordes igår, har Microsoft-grundaren Bill Gates återtagit tronen som världens rikaste med en förmögenhet på 76 miljarder dollar (motsvarande 490 miljarder kronor).

Men mycket tyder alltså, skriver Vera Efron i DI, på att det är Vladimir Putin som är rikaste i världen. Hans sägs kontrollera 37 procent av oljebolaget Surgutneftegaz och 4,5 procent av gasmonopoljätten Gazprom men inte heller dessa uppgifter har enligt Bloomberg gått att bevisa.

LÄS ÄVEN: Vladimir Putin, the Richest Man on Earth (Bloomberg View) »

WEBB-TV: How much is Putin worth? (CNBC) »

Förmögenheten sägs den ryske presidenten kontrollera indirekt, via släktingar och nära vänner. Det brukar sägas att det inte skapats en enda ny miljardär i Ryssland de senaste tolv åren som inte har nära band till Vladimir Putin.

Enligt Vera Efron är detta en av förklaringarna till Putins aggressiva beteende i Ukrainafrågan.

”Putin krigar för sin förmögenhet. /…/ Förlorar han makten så kommer ingen att frivilligt överlämna ”sina egna” förmögenheter till honom”, skriver hon.

Få största och hetaste nyheterna direkt till din inkorg – helt gratis! Anmäl dig i rutan nedan.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS