ANNONS
ANNONS

Professor: ”Teorin om peak oil stämmer inte”

oil.jpg

Øystein Noreng står bakom rapporten “Peak Oil – En ekonomisk analys”, som i dag presenteras under en paneldiskussion i Rosenbads konferenscenter.

I en debattartikel på SvD.se skriver professorn att ”teorin om peak oil har brister” och att det hela riskerar att ”förvirra klimatpolitiken och leda till politiska beslut som skadar samhället”.

1950-talsforskaren Marion King Hubberts ”peak oil” innebär att oljeproduktionen når sitt maximum, vartefter produktionen av olja minskar successivt på grund av att efterfrågan inte följer den takt varmed utvinningen fördyras.

ANNONS
ANNONS

I sin studie till Expertgruppen för miljöstudier (EMS) granskar Øystein Noreng realismen i dessa resonemang. Øystein Noreng skriver på SvD Brännpunkt tror att det kommer att dröja länge innan vi närmar oss produktionstoppen.

Frågan om en produktionstopp för oljan är enligt norrmannen ”överdramatiserad beroende på en missledande underskattning av marknadens och prisets betydelse för utvecklingen”.

”Slutet på oljan är inte heller ett närliggande problem, även om oljan är en ändlig resurs. Teorin om peak oil fungerar som ett exempel på hur olyckligt det är om idéer som saknar vetenskapligt stöd får fäste och politiskt gehör. Den inför en obefogad oro, förvirrar klimatpolitiken och riskerar att förleda till politiska beslut som skadar samhället”, skriver han.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS