ANNONS
ANNONS

Professor sågar svensk IT: Vi är sämre än Turkiet

dator3.jpg

Den senaste utgåvan av vetenskapstidskriften Nature ägnar sig helt åt diskrimineringen av kvinnor inom naturvetenskapen. Få kvinnor på toppjobb, i talarstolen på konferenser och i de kommittéer som delar ut forskningsmedel.

”Det är mycket dystert, om än inte särskilt överraskande läsning”, skriver Jan Gulliksen, professor i Människa-datorinteraktion vid KTH och verksam som dekan för skolan för Datavetenskap och kommunikation, på DN Debatt.

LÄS HELA: ”Sexism styr rekryteringen till svenska IT-sektorn” (DN Debatt) »

ANNONS
ANNONS

Han är sedan i juni 2012 ordförande för regeringens nytillsatta Digitaliseringskommission, vars uppdrag är att följa upp och analysera utvecklingen mot det it-politiska målet – att Sverige ska vara ”bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter”.

Gulliksen är djupt kritisk till vad han hittills har sett.

Endast 23 procent av de anställda i den svenska IT-branschen är kvinnor. Motsvarande siffra i Finland är 44 procent, enligt en färsk ännu opublicerad undersökning från Luleå tekniska universitet.

IT-utbildningar i Turkiet och Asien lockar 50 procent kvinnor.

”Ett par år i slutet av 90-talet var det lite bättre, men efter kraschen försvann kvinnorna igen och de har inte kommit tillbaka. 1997 var andelen kvinnor 32 procent på högskolans IT-utbildningar, 2010 var den nere i 23 procent”, skriver Jan Gulliksen på DN Debatt.

Han menar att branschen definierar IT som något typiskt manligt och ”bestraffar” kvinnor som ändå försöker komma in. ENligt Jan Gulliksen har IT-sektorn ett stort ansvar att bli bättre på att ”rekrytera och befordra könsblint och att tillvarata kvinnors kompetens”.

”Tyvärr räcker det inte att övertyga flickor och kvinnor om att intressera sig för teknik. Det är inte bara en kommunikationsfråga. IT-världen måste granska sin egen, medvetna och omedvetna, sexism, och inse att det inte duger att fortsätta så här”, skriver han.
 

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, teknik och prylar, resor, it och affärer, karriär samt börs. Allt är gratis! Klicka här för mer info!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS