ANNONS
ANNONS

Peter Malmqvist: Dagens Industri ute och cyklar

peter-malmqvist.jpg

Dagens Industri har som PS tidigare rapporterat gått igenom utfallet av analytikernas råd från år 2000 fram till i dag. Resultatet är både skrämmande och nedslående, skrev tidningen häromdagen.

”När analytikerna unisont säger Köp! är det hög tid att sälja. Och när de säger Sälj! är det dags att köpa”, skrev Di.

Granksningen får nu Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker och ordförande för Sveriges Finans­analytikers Förening. Att analytikerkårenär överflödig, som tycks vara Di:s slutsats, är enligt Malmqvist en helt felaktig analys.

ANNONS
ANNONS

En genomgång av de 29 mest handlade bolagen i OMXS30-indexet, visade enligt Dagens Industri att investerare som köpt de minst rekommenderade aktierna och sålt analytikernas favoriter har gjort de bästa affärerna. Mäklarhusens analytiker är helt enkelt allt för optimistiska, skrev Di. Inte mindre än 46 procent av de totalt 90.000 råden har varit positiva medan 33 har varit neutrala och bara 21 procent negativa.

”Det vore närmast sensationellt om tidningen hade kommit fram till det omvända. I normalfallet stiger nämligen börskurserna”, skriver Peter Malmqvist på Di Debatt.

Han menar att Stockholmsbörsen stigit under 66 procent av åren sedan 1904, vilket betyder att en stigande börs innebär en övervikt för stigande aktier. En stigande börs innebär därmed en övervikt för stigande aktier. Analytikers övervikt på köprekommendationer är alltså väl förankrad i den faktiska utvecklingen.

”Analytikers övervikt på köprekommendationer är alltså väl förankrad i den faktiska utvecklingen”, skriver Malmqvist i sin artikel.

Precis som alla yrkesgrupper gör analytiker ibland fel, menar Malmqvist. Han tycker dock att det är ”synnerligen orättvist” av Dagens Industri att sätta ”dumsnutstämpeln” på hela analytikerkåren, bara för att börsutvecklingen inte motsvarar förväntningarna. 

”Vi skulle kunna granska alla yrkesgrupper i samhället på samma sätt – men har inte tillgång till data”, skriver Peter Malmqvist.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS